Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

сряда, 24 март 2010 г.

БСП ще удря Борисов чрез Цветелина Бориславова


Цветелина Бориславова в резултат на своята делова и бизнес активност е натрупала за последните 9 години около 1 млрд. лв., твърди секретарят на БСП и депутат Антон Кутев.
Кутев нарече приятелката на министър-председателя Бойко Борисов, с която той живее и която е председател на надзорния съвет на СИБанк, "Българската Пепеляшка" на специално свикана пресконференция в Народното събрание.
Народни представители от БСП показаха справка от годишния доклад на СИБанк към 31.12.2008 г., както и списък с участията на Цветелина Бориславова в управленията на различни дружества.
Според тях има "морален проблем", тъй като според наличната информация, Бориславова трябва да е печелила в определен период около 200 хил.лв. на ден, вкл. събота и неделя.
От БСП настояват, че притежаваната от Бориславова собственост се превръща в една от основните антикризисни мерки, "защото няма друга такава, която да има мощта на 1 млрд. лв", обясни Кутев.
Той изброи над 20 фирми с нейни участия и настояват Бориславова да обяви, точно какво притежава, кога и на каква цена го е придобила и какви данъци е платила.
Според депутатите от БСП, ако не го направи, премиерът Борисов би трябвало да назначи прокурорска проверка по случая.
На въпрос на какво основание министър-председателят трябва да пристъпи към този ход Кутев отговори, че основанието е, че тя е жената, живяла първо с главния секретар на МВР, след това с кмета на София, а сега и с министър-председателя и през цялото това време е имала отношение към властта.
Според левия депутат не може да се каже, че Бориславова е обикновен банкер, защото очевидно не е, а тези нейни активи за около 1 млрд. лв. са придобити, докато Борисов е бил в управлението на страната.
Кутев обяви също, че БСП настоява като антикризисна мярка средствата на големите държавни предприятия и институции да бъдат преместени от СИБанк в Българската банка за развитие.
По този начин ще се подпомогне кредитирането на малкия и средния бизнес с нисколихвени кредити, каза пред журналисти Кутев и посочи, че в СИБанк продължават да стоят парите на Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт, Агенция "Митници" и МВР.
Пренасянето на парите на всички държавни предприятия от СИБанк в Българската банка за развитие е нещо, което рязко ще подпомогне икономиката в период на криза и ние настояваме това да стане веднага, отбеляза серкетарят на БСП.

четвъртък, 18 март 2010 г.

400 лв. и ставаш висшист за 3 дни...!


Най-търсени са ментетата за средно, продават ги и по скайп.
Започваш нова работа, но ти трябва една дребна подробност - диплома от икономическа гимназия. Няма проблем, не е необходимо да записваш задочни курсове и да се мъчиш над учебниците. Можеш да се сдобиеш с подобен документ в нета - цената му вече се е сринала дотам, че е чудно как не ги раздават безплатно. Ако говорим за средно образование - между 400 и 550 лева.
Над 11 000 резултата показва "Гугъл" при изписването на "Продавам дипломи". В много от случаите излизат напълно актуални оферти, най-често в сайтовете за продажби на стоки, като за връзка се дава имейл адрес или скайп. При запитване на една от офертите от репортер на "Стандарт" търговецът любезно върна следния отговор:
"Можете да си купите диплома за завършено средно и висше образование от всяко държавно учебно заведение в страната с успех по ваш избор. Възможно е да бъдат с дата на издаване в периода от 1996-2009 г., а за години преди 1996 може да се направи като преиздадена диплома (дубликат). Качеството на нашите документи е същото, както на оригиналните документи, имат си всички необходими подписи и печати. Дипломите са напълно годни за употреба с цел по-добра реализация и не биха предизвикали съмнение пред работодатели, при кандидатстване във ВУЗ. Може да се използва и за пред КАТ за получаване на шофьорска книжка.
Нашите цени са:
Средно образование - 550 лв.
Висше образование:
Бакалавър - 1400 лв.
Магистър - 1800 лв.
Оказва се, че човек може да стане среднист за две минимални заплати, а висшист - на стойността на таксата на обучение за две-три години в зависимост от специалността. При това да си избере и успеха. В действителност най-търсени в нета са дипломите за средно образование, които наистина не се проверяват от работодателите за автентичност, но са много полезни за излизане в чужбина, когато се търси определена квалификация - например сертификат за готварство. Търсят се и документи за основно образование - най-често за да могат с тях и напълно неграмотни хора да вземат шофьорска книжка и да увеличат бройката на джигитите по пътищата.
По груби сметки на образователни специалисти около 150 000 дипломи и сертификати менте циркулират из страната и чужбина. Поне това е цифрата, която се върти в публичното пространство, но не е ясно на каква база са изчисленията.
Най-често това са документи за квалификация в дадена област и се издават за по-стари периоди, когато в България не е имало регистри на тези тапии. По този начин не може да се проследи дали документът е автентичен.
В същото време за миналата година инспекторатът на просветното министерство е разкрил 72 случая на фалшиви дипломи. Само 4 от тях са били за висше образование, а 38 - за основно.
Още предишният екип на просветното министерство въведе холограмни стикери, които да гарантират автентичността на документа. Затова и по-продавани са дипломите отпреди това, които не е нужно да бъдат снабдени с холограма. В някои скайп-обяви има и различия в тарифата в зависимост от това дали дипломата е вкарана в регистрите на МОМН или не. Ако сте сигурни, че това няма да бъде проверявано от евентуалния работодател, тапията може да ви струва и само 400 лева. Диплома за висше извън регистъра също може да се намери за 600-700 лева. Повечето обяви обаче наблягат на фразата "оригинални печати, оригинални бланки" и работят във високия ценови регистър. Най-често обещават, че документът ще бъде готов в срок от 3 до 5 работни дни и великодушно не искат капаро. Плащането на фалшификата става едва след като бъде получен.
На фона на подобна ценова "политика" при продаването на ментета чак е чудно защо някой ще плаща подкупи да взема изпити, за да влезе в даден университет, след като може да се сдобие с документ от него, без да е стъпвал вътре. На съвсем символична цена.
Стела Стоянова

вторник, 16 март 2010 г.

Купените книжки - поне 15 хил. на година

"Досега за никого не беше тайна, че изпитите за шофьорска книжка можеше да се вземат по лесния начин. През последните 4-5 години не е направен и най-плахият опит понятието "черен пазар" на книжки да бъде изчистено", заяви министърът на транспорта Александър Цветков пред Би Ти Ви.
На година се продават около 15-20 хил. книжки, като една от тях струва не по-малко от 300 лева - и това е най-ниската стойност на неофициалната статистика, обяви той.
По думите на Цветков със започнатите през миналото лято промени черният пазар на книжки се спира.
Според него в много от учебните центрове е имало топла връзка между изпитващи и преподаватели, а това предоставя идеални условия за корупция. Достатъчно било курсистът да даде сигнал, че желае да му се "посредничи" - нещо, което е изключително лесно да бъде направено и същевременно трудно доказуемо.
По думите на министъра нормативната уредба дава широки предпоставки за корупция, но има европейски модели, които гарантират честност при провеждането на шофьорските изпити. Например изпитът с листовки вече ще бъде анонимен, както са например кандидат-студентските изпити, обясни той. Кормуването пък ще става под наблюдението на видеокамера.
Транспортният министър заяви, че това няма да оскъпява шофьорските курсове, тъй като всеки служител на "Автомобилна администрация" ще носи със себе си камера и ще я монтира в автомобила непосредствено преди провеждането на изпита.
Записите от камерите ще се съхраняват и проверяват във времето, като по този повод се създава вътрешно звено за контрол в администрацията, което ще се занимава именно с тези записи.
________________
Защо ли "вътрешно звено за контрол в администрацията" ми звучи като "службичка за наши хора"?!

четвъртък, 4 март 2010 г.

В центъра на Чикаго нашето знаме се развя редом с американския флаг и с флага на града.

В центъра на Чикаго, точно в 12.00 часа на обяд на 3 март, с тържествена церемония под звуците на националния ни химн бе вдигнат българският флаг и бе отбелязана 132-та годишнина от Освобождението на България от османско иго, съобщиха за БГНЕС от eurochicago.com За четвърта поредна година, на площад “Daley Plaza” пред сградата на кметството, нашето знаме се развя редом с американския флаг и с флага на града. Не са много хората, които знаят, че това е стара традиция, която бе възродена преди 4 години. През февруари 1960 г. група българи се срещнали с тогавашния градоначалник Ричард Дж. Дейли, баща на сегашния кмет. Трогнат от разказите на нашите съотечественици за родината им градоначалникът издава прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго. През 2006 г. настоящият кмет възстанови традицията и денят е вписан в официалния календар на града, в знак на уважение към диаспората ни. Тържеството, което бе организирано от Българското генерално консулство в Чикаго със съдействието на Българо-американския център за културно наследство, продължи в самото кметство, където генералният консул на България Валентин Дончев първи приветства събралите се гости: “Нека ви поздравя за този голям празник, без който вероятно в нашата история не би имало други празнични дни!» – обърна се той към присъстващите сънародници и американци, официално поканени и случайно спряли се да погледат. След речта на генералния консул, бяха прочетени поздравления от губернатора на Илинойс Пат Куин, от кмета на Чикаго, от ковчежника на окръг Кук, от главния прокурор на Илинойс, от президента на Българо-американския център за културно наслество и от други лица и организации. Спазена бе и нашата уникална традиция – гостите получиха красиви мартеници, символи на пролетта и здравето. Сред мартениците имаше уникати изработени от студентите от Българския клуб в Университета на Илинойс при Урбана-Шампейн. Преди няколко дни Лорита Иванова, Таня Томанова, Евгени Филипов, Димитър Стаматов и още няколко момичета и момчета от клуба специално се събраха, за да изготвят сами от бели и червени конци амулетите на пролетта. Докато над града гордо се вееше българското знаме в залата на кметството се извиха български народни танци в изпълнение на ансамбъл „Хоро” и малчуганите от ансамбъл “Хорце” при училище «Джон Атанасов». Честванията на националния празник в Чикаго ще продължат до края на седмицата. През почивните дни ще има празненства в ритуалните зали към църквите “Света София” и “Свети Иван Рилски”. В българските неделни училища децата са също са подготвили специални програми. Сто хилядното българско Чикаго ги очаква с интерес.
/БГНЕС/

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically