Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

събота, 20 февруари 2010 г.

Време за отговори

Мартин Карбовски, в-к "Стандарт"
Понякога е чудно дали наистина искаме да имаме справедлива и уредена държава. Всички българи вечно мърморят срещу дефицита на справедливост, че мафията си има държава и лошите трябва да са в затвора.
Когато обаче нещо в държавата започне да мърда и да върви в правилната посока, всички скачат и казват, че са им застрашени гражданските права.
Журналисти с име само заради работата си в медии, близки до арестуваните, надават вой, че нещата не са справедливи. Цялата нация гледа предпазливо какво се случва и чака.
Истината е, че днес всички ни е страх от това, което започна да се случва в България.
А то е онова, което трябва да се случва Трябва да сме честни - никога досега в най-новата история на България не е имало толкова разследвани държавни служители на такова ниво. Дори не става дума за Алексей Петров. Шефове на държавни агенции, полицаи и депутати се разследват едва от няколко месеца.
Бяха отнети мандати на партии, които спекулираха на изборите. Възлови дела бяха решени като поне малък знак на надежда в правосъдната система.
Нали това искахме всички?
Нали точно от това имаше нужда - да не се гонят само бандитите по болниците, а да стане ясно кой политик с какво се е занимавал и кое ченге е имало вземане-даване с мутрите. В момента трябва да се помага и да се вярва на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Всичко друго е вечната гадна интелектуалщина, на която няма угодия. Или вечната байганьовщина, с която се твърди уверено, че и тия са като ония и всички са маскари.
Но днес идва време за въпроси, които са гноясали от липса на думи и от натрупаното безчестие в тази страна. Идва времето за въпроси, които не търпят вече да получават филчевски отговори от типа: "Това не е главният прокурор, а е плод и зеленчук." Въпроси, за които доскоро медиите мълчаха.
А когато трябва да бъдат задавани днес, нещата се отклоняват в леко изродена и скептична насока. За 20 години демокрация българите се нагледаха на такива отговори и въпроси. Питат бивш главен прокурор той ли е убил една адвокатка, а той отвръща, че и Костов биел негрите. На въпроса опасен ли е, отговаря, че е бил опасен за жените. На питане за трупове се отговаря с дежурното: "Да арестуват Костов, а не мен."
Добре, Костов ще го арестуваме, а хайде сега все пак да получим отговор на въпроса си. Държавата трябва да отговаря - това е нейна основна функция, която не се проявява вече 20 години! Натрупаха се твърде много трупове без убийци. И твърде много подозрения, че държавни мъже са ползвали баретите за еничари и са се държали като сатрапи. Колко още може да продължи мълчанието на държавните институции по тези дела?! Без претенции да сме изчерпателни преброяването може да започне от ямболската адвокатка, да мине през прокурора Николай Колев, самоубийството на колегата му Николай Джамов и няма да свърши пред кабинета на главния обвинител днес, където умира от инфаркт не кой да е, а следователят по делата на Филчев Илия Илиев.
В същото време Филчев отива в Германия и казва нещо, което може да уплаши всеки в тази държава Как ви звучи: "Прокурорите са мои деца, нали..." А всички знаят, че гореизброеното не може да е ред от случайности. И всички треперят, когато времето се нуждае от истини. Ако Филчев не е убиецът, кажете кой е тогава. Защо този тип дела се държат в сянка и за тях се говори под сурдинка?! Войната днес не е за влияние, а за адекватност.
Основният въпрос е колко е адекватна държавата, когато става дума за разследване на нейни служители?! Кой са и къде са хората, които разследват колегите и дори шефовете си?
Адекватност се очаква дори и от самия Филчев, който трябва да разбере, че с шегите си единствено потвърждава слуховете за психическа неадекватност и умножава съмненията, които са наистина зловещи. Докога със зарзаватчийски майтапи бивши държавници ще се измъкват, докато кървавите слухове за тях обикалят и сковават страната и хората в ступор? Някой трябва да даде отговор на тези въпроси, които медиите не искат да зададат толкова години. Не от страх, а поради простата причина, че именно бивши чиновници, ченгета и барети непрекъснато съдеха за набедяване и пазеха като зеницата на окото си добрия си имидж, докато за тях се разказват ужасяващи легенди.
Самият Алексей Петров би трябвало да започне да говори и да каже какво мисли за случващото се - защото спекулациите покрай него са чудовищни Защото ако е имало Трактор, значи е имало трактористи. И независимо от коя партия са били те трябва да бъдат осветени днес. Държавата е обявила война на тия хора. Сега остава да се разбере кой се изназадва в тази война и кой наистина иска да я води. В живота човек не получава много шансове да постъпи достойно. Днешните събития са именно такъв шанс. Дано нацията се възползва от него.

1 коментар:

  1. Поздрави и уважение към Карбовски за думите му и към човека публикувал тези думи тук. Но... и презрение към стадото което мълчи и позволява подобни неща да се случват. Алоо, овцете!! Помислете. Днес ще ограбят или убият Иван, утре Теб! Или се надяваш да минеш метър? Да де. Но май все не ви се случва да минете метър. Успех с ракиите и салатите нещастници тъпи!

    ОтговорИзтриване

Поставете свой коментар тук:

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically