Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

неделя, 25 април 2010 г.

7 % рушвет и 300 % алчност


Една опаковка “Зинат”, антибиотик, който се използва за лечение на инфекции, в момента в България се продава за около 22 лева, ако го купите директно от дистрибутора. Ако го купите от аптека, цената може да стигне и 30 лева. Същият антибиотик в Румъния се продава за около 8 лева.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Това е само един пример, но той ясно показва колко печели фармацевтичната мафия от болестите на българите. Надценката при “Зинат” в по-добрия случай е около 300 %, в масовия – 400. Горе-долу с такива надценки, че и повече, работеше и мъжът на Долорес Арсенова, който купуваше от Индия един флакон лекарство за онкоболни за около 300 лева, а го продаваше на здравната каса за 980 долара.
Това са печалби, които ги има само в разпространението на наркотици. В случая обаче няма никакъв риск, понеже търговията с лекарства не само е законна, а и в голямата си част е гарантирана: държавата плаща. Т.е., плащаме всички ние чрез здравните си осигуровки.
За 2009 година например бизнесът с лекарства е направил оборот за близо 1 милиард и 800 милиона лева, от които здравната каса е платила около 700 милиона.
Че лекарствата в България са по-скъпи, отколкото са във всички съседни страни и дори в повечето държави в Европа, се знае от всички. Признават го дори и здравните власти, а обяснението е, че цените у нас се вдигат заради данък добавена стойност, който е 20 %, докато в повечето европейски държави ставката е значително по-ниска.
Това обаче не е цялата истина.
В понеделник прокуратурата повдигна обвинение срещу бившия заместник-министър на здравеопазването и бивш председател на Управителния съвет на Националната здравна каса Емил Райнов, смятан за един от най-приближените хора на бившия премиер Сергей Станишев.
В обвинителния акт е записано, че през 2005 и през 2007 година Райнов е поискал комисионна от фармацевтичната компания “Търговска лига”. Според документа първия път Райнов е поискал над 17 милиона лева, а втория – близо 11 милиона. И в двата случая исканите суми били 7 % от оборота на компанията от лекарства, които се плащат напълно или частично от здравната каса.
Тук е истината. Ето затова лекарствата в България са най-скъпи – понеже в цената им е калкулиран и рушветът. Ако фармацевтичните компании са почтени към клиентите, те трябва да напишат на опаковките: това лекарство е най-скъпото в Европа, но струва толкова, понеже трябваше да платим 7 % рушвет на здравното министерство.
Но те не са почтени, плащат рушветите и вече могат да си определят каквато цена искат. Например едно лекарство, което свободно може да бъде намерено за 20 лева, когато е платено от здравната каса, вече струва 48.
Това е пазарна икономика и свободен пазар по български. Плащаш си рушвета и вече можеш да казваш кое колко да струва. Цената се определя лесно: 7 % рушвет и 300 % алчност. И не е така само при лекарствата, макар че при тях може би е най-грозно.
Обаче на кого в днешна България му пука за етика и естетика?
Мила родино, ти си земен рай.
За крадците и мошениците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници
Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically