Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

четвъртък, 20 май 2010 г.

Пак сме за "Четвърти километър"...

Из делниците на един луд - Тони Филипов, д-р

„Ако реша един ден да си почина, ще стана премиер. Ами то се оказва, че там няма никакъв ангажимент.”
Бойко Борисов, 5 януари 2008 г.


Понеделник, 10 май
Миналата седмица, във връзка с факта, че рейтингът на Цецко задминал тоя на премиера, ви споменах мимоходом, че с тази необмислена постъпка той нарушава грубо първия от „48-те закона на властта”, описани от Робърт Грийн - „Никога не засенчвайте вишестоящите!”
Но Грийн и книгата му заслужават да им отделим малко повече внимание. Прегледайте я, когато ви остане малко време. Чак да я прочетете не ви съветвам, щото тя е почти колкото тухла четворка. Грийн е един съвременен Макиавели, който без много да го усуква ни казва, че „именно умението да се лъжат себеподобните отличава човека от животното”. И именно измамата си остава и до днес най-мощното оръжие в борбите за власт. „Хората, казва той, лесно допускат една фатална грешка – да приемат искреността за честност”.
Дали и ние не правим тази фатална грешка?

Въпросът е, че ако Цецко е нарушил първия закон на властта, Бойко нарушава повечето от останалите 47. Например „Никога не бива да изглеждате напълно безгрешни”. Или пък „Не прекалявайте със стремежа да победите на всяка цена.” А също „Полезно е да изглеждате загадъчен на околните”. А Бойко к’во? Безгрешен като младенец, победител във всичко. Колкото до загадъчността, за мен си мога да кажа, че никога не ми е бил загадъчен. Още през далечната 2005 г. написахме, следвайки Камю, че той притежава простотата на понятие.
Е, ако трябва да сме напълно честен, има и няколко закона, с които Бойко е в съответствие. Например закон № 11: „Научете се да превръщате хората около вас в покорни създания, зависещи от вашата воля.” Закон №12: „Бъдете избирателно честен.” № 27: „Използвайте склонността на хората да си създават кумири”. Закон № 32: „Свирете на тънката струна на фантазията и бляновете на всички.”

Бойко до такава степен се е научил да ги превръща в покорни, че даже Командира му завидя: “Министрите на Борисов трябва да имат кураж да му казват истината, той няма нужда от клакьори.”
Щото самият Иван Костов, сигурно помните, беше събрал около себе си само критици. И който не искаше да го критикува и да му посочва грешките, направо го гонеше само на това основание...
Ако Бойко случайно прочете тази книга, или поне некой му я разкаже по-подробно, ще научи, че многото бъбряне, според Грийн, също е голяма грешка. Защото „за един министър винаги е било много по-опасно да изрече нещо глупаво, отколкото да го извърши”. Министърът трябва да говори кратко и неясно, като древногръцки оракул. Е, не чак толкова неясно, колкото царя, де…

Замисляли ли сте се, че на човек му са нужни две години да се научи да говори и 60 години да се научи да мълчи? А некои и до последно не се научават…
И Цецко би могъл да си извади голяма поука. Би му било полезно да знае, че хората често са готови да пожертват за приятелите си цялото си богатство и дори живота си, но никой не е склонен да сподели славата си с ближния.
Да не забравя да кажа, че тоя пич Грийн е еврейче. Ако това има значение, де…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically