Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

понеделник, 26 май 2008 г.

"Феникс" кацна успешно близо до северния полюс на Марс

Космическият апарат на НАСА "Феникс" кацна успешно близо до северния полюс на Марс на 25 май (в 02.53 часа българско време на 26 май).
Предстои му 90-дневна изследователска мисия, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Трикракият апарат, снабден с роботизирана ръка, се приземи в неизследван марсиански арктически район, под чиято повърхност се смята, че има истински леден резервоар.
"Феникс" ще изследва дали ледът се е стопил, когато планетата е била по-топла и влажна, и ще търси следи от органични съставки в почвата, за да установи дали тук може да е имало живот. Мястото на кацане е сравнимо с Гренландия и северната част на Аляска на Земята. Ако в този район има органични съставки, шансът те да са се съхранили в леда е по-голям.
Изследователите не очакват да бъде открита вода в течно състояние, защото климатът в района е много студен. Преди да извърши геоложките си изследвания, които ще проправят пътя към следващи пилотирани изследователски мисии на Марс, апаратът трябваше да оцелее при преминаването си през марсианската атмосфера.
Агенциите припомнят, че повече от половината от досегашните опити за кацане на Червената планета са завършили с провали.
"Феникс" навлезе в марсианската атмосфера със скорост над 19 000 километра в час (според Франс прес около 21 000 км/ч). Благодарение на сложната си система от парашути и спирачни двигатели за седем минути скоростта падна на 8 км/ч, след което "Феникс" включи двигателите си, за да извърши меко кацане.
"Феникс" бе изстрелян 4 август 2007 г. от Кейп Канаверал, Флорида. Той измина до Марс над 680 милиона километра. Снабден е с роботизирана ръка от алуминий и титан, която може да копае на дълбочина около 60 см в почвата. Един от ръководителите на мисията Рей Арвидсън от Вашингтонския университет в Сейнт Луис предсказа, че ледът в района е доста твърд.
Взетите проби почва и лед впоследствие ще бъдат изследвани за наличие на органични съставки - химическите "тухли" на живота. Последния път, когато НАСА е търсила тук следи от извънземни организми, бе през 1976 г. с помощта на апаратите близнаци "Викинг". Тогава не бяха открити никакви признаци на живот. "Феникс" е различен от изпратените по-рано на Марс роувъри. Апаратът ще остане на място и ще копае на по-голяма дълбочина в почвата, докато роувърите копаеха в скали на повърхността. Освен това "Феникс" е наполовина по-евтин в сравнение с роувърите, като разработването и изстрелването му струват 420 милиона долара.
Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА преместиха космическите си апарати, които са на орбита около Марс, за да наблюдават кацането на "Феникс". За първи път в историята на космическите изследвания кацане на Марс бе следено от три апарата. На орбита сега там са "Марс Одисей" и "Марс рикънисънс орбитър" на НАСА и "Марс експрес" на ЕКА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници
Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically