Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

четвъртък, 14 януари 2010 г.

БСП и ДПС дадоха бюджета на съд


14 януари 2010 / Nеws.dir.bg
Народни представители от Коалиция за България и ДПС са внесли днес искане в Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционни четири текста от Закона за държавния бюджет за 2010 година.
Това съобщи пред журналисти в парламента Любен Корнезов от левицата, предаде БТА. Той обясни, че тези текстове дават право на Министерския съвет да променя, и то съществено, изпълнението на бюджета за следващата година. Според Корнезов, правителството на практика може да увеличава неограничено търговското салдо.
В искането, подписано от 59 депутати от двете парламентарни групи, се посочва, че текстовете от Закона за държавния бюджет противоречат на Конституцията и представляват "недопустимо прехвърляне на правомощия на Народното събрание към Министерския съвет".
Освен основния закон, те нарушават и редица решения на КС, допълни Корнезов, цитиран от "Фокус". Той коментира, че в закона е определено салдото – 1,5 млрд. лв. Тези текстове дават право на МС да променя и увеличава салдото неограничено. Така може салдото да достигне и до 10 млрд. лв.
Разходите в закона са определени на около 17 млрд. лв. Според закона обаче МС може да променя и тези гласувани от НС разходи. По думите на депутата възможността за промяна на параметрите вече е използвана през тази година, тъй като правителството е отпуснало на първостепенните разпоредители с бюджетни средства около 70% от парите.
„Те не могат да си вържат бюджета, включително и за месец януари”, коментира Корнезов.
Бившият финансов министър Пламен Орешарски, който сега е депутат от Коалиция за България, пък заяви, че евентуалното отпадане на атакуваните текстове няма да спре изпълнението на бюджета през тази година.
„Бюджетът ще продължи да се изпълнява и хипотезите, от които се притесняват властите, ще се реализират, те ще могат да внесат в НС актуализация на бюджета”, каза той.
Още при гласуването на бюджета за 2010 г. в началото на декември ПГ на Коалиция за България напусна пленарната зала, след като депутатите приеха, че Министерският съвет може да намали нелихвените разходи при влошаване на икономическите и финансовите показатели. Социалистите заявиха, че така се обезсмисля съществуването на парламента и още тогава предупредиха, че ще сезират КС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically