Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

четвъртък, 13 март 2008 г.

Revolutionary air car runs on compressed air

Кола на въздух
Над 1300 км с едно зареждане при разход от 2.3 л/100км


Още преди ставаше дума за колата на французите от MDI, която разчиташе на сгъстен въздух. След това имаше допълнителни новости в областта, след като Tata представиха своята интерпретация за малък градски автомобил и заявиха амбициите си да го продават на американския и европейския пазар. Сега има и новини, че Tata възнамерява да подкрепи проекта на MDI за новите модели OneCat и CityCat.
Триместният OneCat и шестместният CityCat ще се продават посредством филиала на MDI в Щатите Zero Pollution Motors (ZPM). По-големият CityCat се очаква да се предлага срещу 17 800 долара, като появата му ще бъде към края на 2009 или началото на 2010 година. На този етап няма данни за цената на по-малкия модел, но с оглед на по-малките размери, е напълно логично да се помисли, че OneCat ще бъде предлаган на още по-разумна цена.
Ако се вземе под внимание и представянето на задвижвания с въздух шестцилиндров агрегат, то наистина ще стане ясно, че това е един много интересен автомобил. Двигателят на CitiCat е с мощност от 75 к.с. и може да ускори шестместния модел до почти 160 км/ч. При скорости до около 60 км/ч колата се задвижва изцяло от въздух, което автоматично означава, че емисиите на СО2 са нулеви. Над тази скорост CityCat ползва малък допълнителен мотор, с който да се загрее въздухът, което да увеличи налягането и да се подобри мощността. Съответно този по-малък мотор може да ползва бензин,био-горива, като изхвърля само 45 г/км. Това е приблизително една трета от емисиите на Toyota Prius.
Също така впечатляващо е и разстоянието, което може да бъде изминато. Само с един резервоар въздух могат да бъдат изминати между 1280 и 1600 км, като времето за дозареждане е един час. В сравнение с електрическите автомобили CityCat изминава три пъти разстоянието на най-добрите прототипи, като презареждането е по-кратко, а емисиите са на същото ниво. От ZPM смятат, че разходът на гориво ще бъде около 2.3 л/100 км. Изобщо не е лошо май за шестместен автомобил, който изминава повече от 1300 км. В момента се разглеждат плановете за производството на съответния модел, като в момента фирмата търси инвеститори, които да се решат да купят лиценза за идеята и да започнат производство. От MDI се надяват производството да започне поне в няколко фабрики. Това би било безпрецедентен случай при цена от 300 000 евро на лиценз и разходи за конструирането на завод, като общите разходи биха се равнявали на 15 милиона евро. Макар и числото да изглежда голямо, реално това е една капка в морето по стандартите на пазара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically