Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

четвъртък, 28 май 2009 г.

МВР спаси свои хора, замесени в мощен корупционен скандал


Прокуратурата безсилна пред една от най- разгласените "антимафиотски" афери Екип на Mediapool

28 Май 2009

Късното предаване на прокуратурата на СРС-разпечатките срещу бившия шеф на ГДБОП Иван Иванов е предотвратило възможност срещу него да се образува дело за корупция. Това съобщиха за Mediapool от разследващия екип по случая в Софийска градска прокуратура. Скандалът избухна през пролетта на миналата година и стана една от многото причини за оставката на вътрешния министър Румен Петков.
"От годните доказателства, които сме събрали, не можем да докажем обвинението за подкуп. Ако МВР са искали да ни помогнат, може би е трябвало по-рано да ни предадат информация. Тогава резултатът от това досъдебно производство навярно щеше да е друг. Сега нямаме друг избор освен да прекратим производството за подкуп", каза пред Mediapool наблюдаващият прокурор по делото в градска прокуратура Сергей Стойчев.
Той заяви, че решението за прекратяване е взето на съвместно съвещание заедно с разследващия екип от Софийска военноокръжна прокуратура, които също разследват този казус. От военното обвинение отказаха коментар пред Mediapool с уточнението, че все още протичат разпити. По неофициална информация предстоят разпити на публично замесени в скандала шефове на известен винпром.
Разследването за корупция срещу антимафиоти започна, след като в публичното пространство излязоха разпечатки на разговори на Иван Иванов, в които той си поръчва две пушки "Берели" и един лаптоп срещу обещания за предаване на служебна информация.
От прокуратурата заявиха пред Mediapoool, че специалните разузнавателни средства (СРС) са били поръчани в рамките на назначена предварителна 24-часова проверка на заподозрени лица. Тъй като това не се прави по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, разпечатките не може да бъдат използвани като годни доказателства в рамките на съдебен процес. Подобно подслушване може да бъде разрешено само от министъра, уточниха от държавното обвинение.
"Голям смях"
До този момент Румен Петков обясняваше, че не е подписвал СРС-тата. "Накрая ще падне голям смях, като се разбере кой е подписал заповедта", заяви преди година бившият министър.
В разгара на скандала нито той, нито други висши шефове в МВР намериха за нужно да обяснят защо не са уведомили навреме прокуратурата за контактите на Иван Иванов.
В СРС-ата, които изтекоха в медиите през вътрешната парламентарна комисия, бяха ясно посочени имената на братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, на дупнишкия бос Пламен Галев (за когото се говори като за "началнико"), на Христо Халваджиев, на Хованес Манукян, на Георги Самуилов (шеф на "Инса ойл"), на Георги Крумов ( собственик и управляващ на фонд "Екуест"). Според справките на МВР всички те са водели разговори с Иван Иванов.
Изтеклата в публичното пространство информация пряко замесва в скандала и "Винпром Пещера", но без поименно да се назовават собствениците му Атанас Петров и Антон Щерев. Тогава от фирмата заявиха в открито писмо, че дружеството никога не се е занимавало с незаконна дейност, не се занимава и няма намерение да се занимава с политика.
В много от случаите от името на Иванов с алкохолните босове контакти поддържа и бившият шеф на икономическото направление в Генералната дирекция на полицията Георги Радков, който също "изгърмя" покрай скандала.
В разговорите помежду си Радков и Иванов наричат производителя на алкохол веднъж като "Пещака", а втори път - ония с "щ"-то. От справката стана ясно, че винпромът е бил предупреден за подготвяна акция на антимафиотите за незаконни бандероли и укрит акциз. "Еее, те го знаеха, те бяха предупредени, че там има... жега", споделят си Иванов и Радков.
Дело за документни престъпления
След прекратяването на делото за корупция, прокуратурата смята да заведе дело за документни престъпления срещу Иванов. Апелативният съд вече му постанови условна присъда за превишаване с власт след като в личния му сейф бяха открити класифицирани документи, които не би трябвало да бъдат там.
Според прокуратурата на Иванов може да му бъде търсена отговорност за съставяне на фалшиво пълномощно, с което от името на трето лице са купени двете пушки. Лаптопът обаче е загубена кауза, тъй като при обиски той така и не е бил намерен. За да се започне това разследване обаче трябва да приключи настоящото дело и в прокуратурата да се върнат част от документите.
"Не смятаме да се отказваме от наказателното преследване срещу Иванов, пък било то и само за документни престъпления. Съжаляваме, че не успяхме по другия казус, но това не бе по наша вина", обясни прокурор Стойчев.
Той заяви, че всички данни, предоставени от ДАНС и разпитите на служители в МВР по това дело са при "колегите" от военна прокуратура. По време на тяхното съвместно съвещание обаче станало ясно, че и там също няма доказателства като за съд. "Не мога да не им се доверя, тъй като разследваме едни и същи обстоятелства", заяви прокурорът.
Скандалът около справката срещу висшия антимафиот започна след като опозиционният депутат и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов (ДСБ) предаде данните на главния прокурор Борис Велчев.
Атанасов твърдеше, че министър Петков, както и главният секретар на МВР Валентин Петров са били запознати с действията на Иван Иванов. Тогава Атанасов дори заяви, че не се интересува от лаптопа и пушката на Иванов, а милионите акциз, които "Винпром Пещера" не е платил.
Преди две седмици, по повод на друга информация, свързана с разследването срещу Иван Иванов, Mediapool получи официално писмо от директора на "Винпром Пещера" с изрична молба името на компанията повече да не бъде споменавано в подобни материали, защото става дума за "клевета". Редакцията бе предупредена, че ако тази молба не бъде изпълнена, ще последват други действия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically