Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

вторник, 22 декември 2009 г.

Безимотният "цар" е ядосан


Под заглавие "Безимотният човек" германският вестник "Зюддойче Цайтунг" разказва как Симеон Втори, някогашният цар и след това премиер, засега е лишен от правото да ползва собствеността си.
Царят е ядосан и въпреки обичайната си дискретност този път не сдържа чувствата си. В декларация до българския парламент Симеон Втори отправя обвинения към депутатите, че действат в противоречие със закона и конституцията. "Не забравяйте, че живеем в 21 век, и че България е пълноправен член на Европейския, а не на Съветския съюз" - изтъква той.
Злоупотреба с властта?
Причината за този изблик е приетият с голямо мнозинство от парламента мораториум върху имотите на Симеон. Семейството му не е лишено от земите си, но може да ги ползва само ограничено в очакване правата на собственост да бъдат прегледани от парламента наново и да бъдат уредени в специален закон.
В случая става дума за временна кулминация в продължителната дискусия на тема дали осъщественото през отминалите 10 години връщане на земите на царя е в съответствие с нормативната уредба.
Историята води началото си още от 1887 г., когато дядото на Симеон Фердинанд е определен за български регент (така е в оригинала - бел.ред.).
С идването на власт на комунистите, през 1946 г. на 6-годишния тогава Симеон му се налага да напусне страната, а собствеността на семейството е национализирана - акт, който е обявен за противоконституционен през 1998 г.
Симеон и неговата сестра Мария-Луиза получават недвижимите си имоти обратно, стойността им се оценява на около 120 млн долара.
Става дума за двореца Враня с 98 хектара земя, както и за дворците Царска Бистрица и Ситняково, за 1 653 хектара гори, ловджийска хижа, къща в с. Баня и голям имот в София.
Още през 2006 г. обаче някои депутати посочват, че реституцията е извършена не по правилата.
Темата става източник на остри противоречия покрай впускането на Симеон в политическа дейност. През 2001 г. той е избран за министър-председател, през 2005 г. губи властта, но запазва влиянието си в тройната управляваща коалиция заедно със социалистите и ДПС.
Още тогава противниците му го упрекват, че се е възползвал от властта, за да се погрижи за наследството си.
Връщане към тъмното минало?
И сега Яне Янев, лидерът на една популистко-консервативна малка партия - вносител на проекта за мораториума - казва, че Симеон като премиер е вкарал в кабинета въпроса за реституцията в рамките на изключителен конфликт на интереси.
Янев определя стойността на царските имоти на 500 млн евро и отбелязва, че в кризисни времена държавата не може да си позволи да й отнемат този ресурс.
В декларация от миналата седмица Симеон подчертава, че парламентът не бива да се държи като народен съд.
"Едно от най-важните постижения на демокрацията е ненакърнимостта на частната собственост и равенството на правата и задълженията на българските граждани. Тяхното нарушение ни връща към най-тъмните периоди от историята ни" - отбелязва Симеон.
В следващите месеци случаят ще продължи да занимава интензивно българите - прогнозира Клаус Брил, автор на публикацията в "Зюддойче Цайтунг".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically