Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

петък, 4 декември 2009 г.

Надежда всяка тука оставете

By Ivan Bedrov 04.12.2009
Кака вече се ожени. Иначе в тази история няма нито кака, нито сватба. Божидар Димитров отдавна е министър. А можеше и да не е.
Конституционният съд отмени ограничението сътрудници на Държавна сигурност да не заемат ръководни постове в парламентарните комисии. Разбира се, че Божидар Димитров няма да се върне в парламента и да стане председател на комисията по култура. Но пък вече и нищо не му пречи.
Така единственият публично огласен мотив той да стане министър вече е изпразнен. Човекът не можеше да стане шеф в парламента и понеже е приятел на Бойко Борисов, стана министър. Без портфейл, но със заплата.
Конституционният съд отмени лустрацията в парламента, а лустрационният текст в правилника на НС бил “противоконституционен, защото ограничава правото на народните представители да бъдат избирани в органите на Народното събрание и ги разделя на имащи права и без права.”
Трима съдии обаче имат друго мнение. Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков мислят, че както избирателят има право да избира или да не избира ченгета за депутати, аналогично и депутатите имат право да избират или да не избират ченгета на ръководни постове: “Въвеждането на общо неперсонифицирано условие за заемане на определени длъжности в ръководството и комисиите на НС е за предпочитане пред индивидуалното решаване на същия въпрос, което не е гарантирано срещу субективизъм.”
Юристите са много ревниви, когато неюристи си позволяваме да коментираме решенията им. Донякъде с право. В този случай обаче не е трудно да видим твърде широкото тълкуване и от едната, и от другата страна. Едните намират достатъчно законови основания за лустрацията, другите намират достатъчно законови основания за отмяната й.
Ясно е, че въпросът е политически. И всеки от съдиите е отсъдил според личните си предпочитания. Както самият Конституционен съд припомня в решението, те вече са обявявали за “противоконституционни съответните разпоредби от Закона за администрацията, Закона за банките и кредитното дело и Закона за пенсиите.”
Знаем кой и как избира членовете на Конституционния съд. И докато това не бъде променено, те всеки път ще отсъждат в полза на миналото. Надежда всяка тука оставете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically