Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

четвъртък, 18 март 2010 г.

400 лв. и ставаш висшист за 3 дни...!


Най-търсени са ментетата за средно, продават ги и по скайп.
Започваш нова работа, но ти трябва една дребна подробност - диплома от икономическа гимназия. Няма проблем, не е необходимо да записваш задочни курсове и да се мъчиш над учебниците. Можеш да се сдобиеш с подобен документ в нета - цената му вече се е сринала дотам, че е чудно как не ги раздават безплатно. Ако говорим за средно образование - между 400 и 550 лева.
Над 11 000 резултата показва "Гугъл" при изписването на "Продавам дипломи". В много от случаите излизат напълно актуални оферти, най-често в сайтовете за продажби на стоки, като за връзка се дава имейл адрес или скайп. При запитване на една от офертите от репортер на "Стандарт" търговецът любезно върна следния отговор:
"Можете да си купите диплома за завършено средно и висше образование от всяко държавно учебно заведение в страната с успех по ваш избор. Възможно е да бъдат с дата на издаване в периода от 1996-2009 г., а за години преди 1996 може да се направи като преиздадена диплома (дубликат). Качеството на нашите документи е същото, както на оригиналните документи, имат си всички необходими подписи и печати. Дипломите са напълно годни за употреба с цел по-добра реализация и не биха предизвикали съмнение пред работодатели, при кандидатстване във ВУЗ. Може да се използва и за пред КАТ за получаване на шофьорска книжка.
Нашите цени са:
Средно образование - 550 лв.
Висше образование:
Бакалавър - 1400 лв.
Магистър - 1800 лв.
Оказва се, че човек може да стане среднист за две минимални заплати, а висшист - на стойността на таксата на обучение за две-три години в зависимост от специалността. При това да си избере и успеха. В действителност най-търсени в нета са дипломите за средно образование, които наистина не се проверяват от работодателите за автентичност, но са много полезни за излизане в чужбина, когато се търси определена квалификация - например сертификат за готварство. Търсят се и документи за основно образование - най-често за да могат с тях и напълно неграмотни хора да вземат шофьорска книжка и да увеличат бройката на джигитите по пътищата.
По груби сметки на образователни специалисти около 150 000 дипломи и сертификати менте циркулират из страната и чужбина. Поне това е цифрата, която се върти в публичното пространство, но не е ясно на каква база са изчисленията.
Най-често това са документи за квалификация в дадена област и се издават за по-стари периоди, когато в България не е имало регистри на тези тапии. По този начин не може да се проследи дали документът е автентичен.
В същото време за миналата година инспекторатът на просветното министерство е разкрил 72 случая на фалшиви дипломи. Само 4 от тях са били за висше образование, а 38 - за основно.
Още предишният екип на просветното министерство въведе холограмни стикери, които да гарантират автентичността на документа. Затова и по-продавани са дипломите отпреди това, които не е нужно да бъдат снабдени с холограма. В някои скайп-обяви има и различия в тарифата в зависимост от това дали дипломата е вкарана в регистрите на МОМН или не. Ако сте сигурни, че това няма да бъде проверявано от евентуалния работодател, тапията може да ви струва и само 400 лева. Диплома за висше извън регистъра също може да се намери за 600-700 лева. Повечето обяви обаче наблягат на фразата "оригинални печати, оригинални бланки" и работят във високия ценови регистър. Най-често обещават, че документът ще бъде готов в срок от 3 до 5 работни дни и великодушно не искат капаро. Плащането на фалшификата става едва след като бъде получен.
На фона на подобна ценова "политика" при продаването на ментета чак е чудно защо някой ще плаща подкупи да взема изпити, за да влезе в даден университет, след като може да се сдобие с документ от него, без да е стъпвал вътре. На съвсем символична цена.
Стела Стоянова

2 коментара:

Поставете свой коментар тук:

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically