Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

петък, 22 август 2008 г.

ИСТОРИКЪТ

Дракула се завръща в роман от Елизабет Костова

В класацията на The New York Times най-продаваният роман продължава да е "Кодът Да Винчи" на Дан Браун. Но на второ място излиза "The Historian" на Elizabeth Kostova. Много вероятно успехът на книгата да се дължи на вълната, предизвикана от бестселъра на Браун. Още повече, че загадките, разкрити в "Историкът" са свързани с граф Дракула.Има ли нещо българско в произхода си, откъде идва фамилията на авторката - Костова? И то Kostova, а не Kostoff, например. Омъжена е за българин - Георги Костов, когото среща на някъв семинар в София през 1990 г.

"Драги мой, злощастни приемнико, Със съжаление си те представям, който и да си, как четеш тези редове, но съм длъжен да изложа историята си. Съжалявам отчасти самия себе си, защото щом държиш това в ръцете, то аз със сигурност съм в беда, може би съм мъртъв, а може би — още по-зле. Съжалявам и теб, мой все още непознати приятелю, защото единствено онзи, който наистина има нужда от подобно зловредно познание, ще чете един ден писмото ми. Ако не си мой приемник и в друг смисъл, то скоро ще бъдеш мой наследник - и съм обзет от мъка, задето завещавам на друго човешко създание собствения си, може би неправдоподобен досег със злото. Защо самият аз го наследих, не знам, но се надявам в края на краищата да разбера — може би докато ти пиша или в хода на следващите събития."

Асошиейтед Прес поставя "Историкът" сред задължителните летни четива, сравнява го с "Шифърът на Леонардо".Елизабет Костова е използвала моменти от собствения си живот - детство, прекарано в слушане на истории за Дракула, любовта й към балканската народна музика и страстта към библиотеките, - за да напише първия си роман "Историкът" (The Historian, изд. "Little, Brown and Co."), който й осигури 2 млн. долара печалба, съобщава "Асошиейтед прес".Издателите се надяват "Историкът'' да завладее въображението на читателите със същата сила, както бестселърът на Дан Браун "Шифърът на Леонардо", добавя световната агенция, като нарежда книгата сред задължителните четива за това лято.Авторката е омъжена за българин, а спомените й от нашия регион датират дори от по-рано, когато е обикаляла балканските държави със семейството си.Историята в романа обхваща пет епохи и над 10 страни. Героите в нея търсят на живот и смърт истината за средновековния владетел Влад Цепеш и мита за Дракула, вдъхновен от неговата личност.

Миналата година ръкописът се продаде на търг за 2,05 млн. долара - рядко висока цена за дебютен автор.

За мен беше истински шок да спечеля толкова пари от книга, споделя 40-годишната Елизабет Костова в интервю в дома й в Ан Харбър, щата Мичиган.Книгата вече е преведена на 24 езика, а "Сони пикчърс ентъртейнмънт" наскоро купи и филмовите права.Майк Спинози от книжарската верига "Брадърс груп" прогнозира, че романът ще се превърне в един от хитовете на това лято.Книгата е сензация, тъй като отново пресъздава вълнуващата легенда за Дракула чрез динамичните отношения между героите и живописните описания на авторката на пейзажите в тази част на Европа, обяснява той.10 години са били нужни на Елизабет Костова за проучванията по темата и написването на "Историкът". Романът е цели 642 страници.Историята в творбата отразява детството на самата авторка, дъщеря на професор и библиотекар. Действието започва през 1972 г., когато бащата спечелва преподавателска стипендия за Словения и заминава там със семейството си.През тези пет месеца те прекарвали повечето време в пътувания из района. Легендите за Дракула, които бащата разказвал на малките момичета, звучали още по-истински на фона на историята и красотата на тези земи.20 години по-късно, когато Елизабет Костова е вече издаван автор на разкази, есета и поезия, тя се наслаждава на друга гледка - хълмовете на Северна Калифорния - и тогава й хрумва идеята за романа."Историкът" започва от момента, в който 16-годишната дъщеря на дипломат изненадващо открива вещи и спомени от тайното минало на баща си в дома им в Амстердам. И тогава, докато двамата пътуват из Европа, той й разказва историята за своето търсене на истината за Дракула.По-късно сюжетът се разплита в множество по-малки истории, следвайки дъщерята, бащата и поколенията преди тях, и обхващайки всички дирения на едно-единствено търсене през годините между 30-те и 70-те.Действието пренася читателите от Американския университет в Истанбул до затънтените селца в Унгария и Румъния.Елизабет е била на почти всички места в романа. В книгата си тя предлага подробното им описание, до кухнята и езиковите особености, характерни за тях.В годините между първите й срещи с приказките за Дракула и написването на романа, Източна Европа е постоянна тема в творбите на Елизабет Костова.Тя израснала, слушайки плочи с балканска народна музика. Докато учела в Йейл, пеела в славянския хор там, а по-късно става и негов диригент.В името на това хоби писателката и нейни приятели прекарват една година в Източна Европа, като записват местни изпълнители на народна музика в селата в България и Босна.По думите на Костова колекцията им ще бъде предадена на библиотеката на американския Конгрес.Пътуването през 1989-1990 г. съвпада с падането на соцрежимите. Това й дава и поглед към тази епоха, през която всъщност се развива и по-голямата част от действието.Тогава Елизабет среща и съпруга си Георги Костов - българин, компютърен системен администратор в Университета в Мичиган.Затова неслучайно в романа се разказва за няколко междукултурни романтични връзки, завършва "Асошиейтед прес".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically