Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

петък, 26 юни 2009 г.

Гласуването в чужбина - мисията е възможна

Избори за 41-во Народно събрание 2009

Инициативата „Гласуване без граници“ на Синята коалиция възникна в отговор на множеството сигнали от чужбина за Евроизборите, на които много българи не можаха да гласуват поради малкия брой на секциите и тромавата процедура за създаване на допълнителни избирателни секции. По-долу следва най-актуалната информация за организирането на избори на 5 юли 2009 г., която е събрана от страницата на инициативата „Гласуване без граници“.
След оказване на безпрецедентен граждански натиск ЦИК промени своето решение и позволи откриването на изборни секции на всяко място, където има българска общност. Списък с отворените от Външното министерство секции можете да изтеглите тук в .xls формат и тук - в .ods формат.
Вестник „Дневник“ посочва, че в горния списък не фигурират точните адреси, където ще може да се упражни правото на глас и това затруднява избирателите извън страната. Пак според „Дневник" българите в чужбина са заявили, че ще се самоорганизират и в близките дни в интернет ще бъде разпространена карта, на която ще бъдат публикувани адресите на секциите и всеки ще може да провери къде му е най-удобно да гласува.

Как да откриете секция във вашето населено място в чужбина:
Нужно е
1) Инициативен комитет за Избори в Х (достатъчни са двама единомишленици, които да поемат организацията)
2) адрес на зала за гласуване (не е необходим официален документ, че имате зала. В идеалния случай това е в обществена сграда, кметство, асоциация, църковна постройка, ...).
3) Необходимо е по най-бърз начин, да изпратите писмо до Консула (мейл) от името на Инициативния комитет заедно с адреса на залата. Добре е да говорите с него и по телефона. Адресът е необходим, за да може Консулът да поиска разрешение от властите. Решението на Консула трябва да е положително, ако има доказана българска общност. Какви доказателства?
Например
- вече са провеждани избори
- не са провеждани избори, но има регистрирана българска асоциация
- няма асоциация, но можете по някакъв начин да докажете че има общност. ЦИК не указва броя на българите, но можем да предположим че 100 потенциални гласоподаватели е достатъчно.
Разбира се Инициативния комитет трябва да се заеме с организацията (зала, урна, тъмна стаичка), без това няма да получите разрешение. Веднъж имайки неформален положителен отговор, мислете за СИК (секционна избирателна комисия) : председател, зам.председател, секретар, 4 члена + 2 резерви
Кой може да ви попречи ?
- Консулът, но той трябва задължително да се аргументира. Ако не е убедителен, настоявайте да изпрати писмо до Външно министерство, което го препраща в ЦИК, нека те да откажат.
- Страната,в която живеете, може и да не разреши извън дипломатическо представителство. Информирайте се, дали другите общности са могли да гласуват при подобни условия. Във Франция се преборихме, защото разбрахме, че на румънците е разрешено! Нашите дипломатически мисии често не познават местните закони и предпочитат да се крия зад "ами те няма да ни разрешат". Нека Консулът отправи запитване официално.
Организаторите от „Гласуване без граници“ призовават онези от българите, които имат възможност и желание, да се свържат с „националния си координатор" (списък) за обмяна на мнение и помощ за организирането на секции на колкото се може повече места. Следете форума на инициативата за допълнителна информация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically