Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

събота, 2 февруари 2008 г.

Баклава в Интернет или в реална България






Един призрак вгорчи залъка на управляващите и будното "гражданство" около празниците, призракът на бъдещия филм "Баклава". "Порно със сираци в интернет!", разтръбиха медиите, БНТ бързо посвети два сутрешни блока на "новината" (в разгара на снежните задръствания и когато случаят "Куйович" набираше скорост). Заредиха се преки включвания от "местопрестъплението" - домът за деца без родителска грижа "Арександър Георгиев - Коджакафалията" в Бургас - пред местната кореспондентка Надежда Василева уплашени сирачета "признаваха", че са били подтиквани от автора-режисьор към непристойни действия; самият автор (Александър /Алексо/ Петров, 37-годишен българин с канадско гражданство, спрян от дебют тук, живеещ от години в Монреал, препитаващ са като уеб-дизайнер, вложил цялата си награда за корпоровативан сайт на годината, около $10 000, във филма) се включи по телефона, оправдавайки се със свободата на артиста и че само е снимал реалността. Бургаската прокуратурата се самосезира и след двудневна проверка влезе в двумесечно досъдебно производство. Паднаха и първите две оставки - на заместник-председателката на Агенцията за закрила на детето Весела Банова и на директорката на дома Ирина Иванова. Което върна топката обратно в полето на грешните кинаджии, бургаският прокурор Червеняков предупреди Националния филмов център да извади филма от номинациите в категорията за дебют на годишните си награди, предложи на варненския си колега да започне проверка срещу фестивала "Любовта е лудост", показал "Баклава" в информационната си програма в края на август.

Междувременно форумите прегряват, мненията са от: отврат, ужас, срамота - до браво, пич, това е истината за България... Емигранските постинги по правило са солидарни с автора и позицията му (Bravo! Tova e pokazno na krastata na BG-ob6testvoto; Last wake-up call for Balkania!), тези от страната са по-шарени, има и възмутени от режисьорските средства. Никой обаче не отрича, че показаните явления са реалност, има и възклицания: "СОЦ киното да си го гледат СОЦ поколението! Аз ще гледам БАКЛАВА!". Авторът излиза с отворено писмо до правителствените агенции и "всички, които не са гледали филма", обяснява, че "Баклава" е срещу поп-фолк културата, подкрепяна от политици и медии, водеща до описания във филма му начин на мислене, прилагащ законите на джунглата, в които по-слабият не оцелява.

Изпуснатият клапан с информация и активираният обществен интерес предизвикаха намесата и на отговорната политическа фигура в казуса, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан. Тя заяви в прав текст в предаването "Седмицата" на "Дарик" радио, че филмът "Баклава" е художествена измислица и било редно "първо да го видят държавните органи", защото бил променян сценарият и "творческата свобода не е безгранична". Продуцентът Пенко Русев също потвърждава, че първоначалният сценарий на Александър Петров, с който двамата искали да кандидатстват в центъра по филмопроизводство на БНТ, но тогава изпуснали крайния срок, е бил различен и с акцент върху приказно-носталгичната линия. Видяното в дома в Бургас обаче подействало на режисьора като взрив и той решил да покаже цялата истина. "Каза ми, че иска филмът му да подейства като ваксина, след която организмът да вдигне температура, което само ще покаже, че е още жив", каза продуцентът. И двамата се съгласяваме, ча точно това е, което се случва в момента.

По скайп се свързваме с Алексо Петров от Монреал. Въпреки забраната да коментира предмета на досъдебното производство, той каза следното: Получавам подкрепа от колеги от цял свят, телефонни обаждания, мейли, моля и колегите в България да ни подкрепят, десетината млади хора, създали филма. Защото това е не само атака срещу мен и екипа, а срещу цялото българско кино, срещу свободата на изразяване въобще. Фактически филмът "Баклава" постигна целта си преди още да е прожектиран и видян от хората - накара всички да говорят за децата на България, да помислят за проблемите им." Алексо още се надява "Баклава" да бъде показан на "София филм фест" в началото на март, което ще е силен атестат на филма.В "Баклава" порно със сираци няма. Провокативният кадър се явява, докато един от героите - символи (а режисьорът вижда всички като такива) - брутален еснаф по потник пред ракия, салата и с дистанционно в ръка, прелита по каналите в унес и в късна доба - и след политици, чалга и други родни кахърности, минава и през този кадър. Толкова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically