Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

събота, 2 февруари 2008 г.

Могилино. Деца. България.Негодници.

Филм на Би Би Си
за изоставени деца в социални домове в България потресе британците. Лентата "Изоставените деца на България" беше излъчена по Четвърти канал на Би Би Си. Автор е Кейт Блюит. "Филмът съдържа 90-минутен неподправен ужас", написа вчера в. "Дейли Телеграф". Филмът е сниман в продължение на девет месеца в дома за социални грижи за деца с физически и умствени недостатъци в Могилино, Северна България. В него живеят 75 деца, с част от които Блюит се срещнала. Тя е известна със своя филм "Стаята на умиращите", който разкри системно прилаганата политика на "пренебрегване до смърт" в китайските домове за сираци. За филма получи награда на "Амнести интернешънъл". Изоставени на грижите на служителите от дома в Могилино, децата живеят в студен и бездушен свят, се казва в анонса на филма в сайта на телевизията. "Всички, които са запознати със скандалите с домовете за сираци в Румъния в началото на 90-те години, сигурно са били шокирани от факта, че близо 15 години по-късно същата отвратителна жестокост и занемареност се повтарят и в друга бивша комунистическа страна. Основната разлика е в това, че България вече е член на ЕС", писа "Телеграф".
Деца от дома за изоставени деца в Белоградчик просят по улиците
Децата от дом “Надежда” в Белоградчик сега са във ваканция. Имат много свободно време. На въпроса просят ли, отговарят различно: “Преди само просех, но сега сестра ми каза, че е лошо и аз вече не прося “.
Най-често малките протягат ръка за стотинки. Обясняват, че го правят, защото храната в дома е лоша и оскъдна. На месец държавата дава по три лева джобни на малките и по шест лева на големите. Като свършат учителите им дават назаем. За инспекторите от образователното министерство този подход не е педагогичен.
Оказва се, че с децата не се работи, не им се предоставят други възможности. Единствената възможност е те да се разхождат из града, в резултат на което те сами си търсят някакви развлечения.
В дома в Белоградчик е студено като на улицата, прозорците зеят със счупени стъкла.Топлото идва само по два часа на ден. Топло е обаче в стаята на счетоводството. Там гори електрическа печка.
С обяснението, че лежи на легло директорът Митко Томов отказа да застане пред камерата на Би Ти Ви.

Повярвайте, там е по-страшно от Могилино!

Става въпрос за дома в с. Кошарица, дом за деца и младежи от 3 до 18 г., с умствена изостаналост. Oчевидец описва ужасяваща картина. Вързани деца, за да не се наранят! Заключени, сами! Децата не получават грижа! Никаква! „В Кошарица е много по-зле”! Това са мненията. В състояние ли сте да си представите по-страшна картина от тази в Могилино?
Невероятно! На 3-4 км. от Слънчев бряг, общ. Несебър, в близост до Бургас. Не бих го нарекла чак забутано и недостъпно. Сигурна съм, че и за там има не малко доклади и препоръки за закриване. Могилино разтърси и потресе Европа. Могилино се превърна в символ, символ на човешко бездушие и жестокост, на бездушна и бездействаща социална политика на държава, току що приета в Европейския съюз. Там, където освен Конвенцията за правата на детето, сега вече се работи и обсъжда Стратегия за правата на децата. Къде сме ние? В Европа?
Прокуратурата в Бургас се самосезира и тръгна срещу авторите на
"Баклава". Тоест, не бива да се показват резултатите на негодниците. Тоест, прокуратурата е от отбора на негодниците. А Българите кога ще се самосезират срещу негодниците?

1 коментар:

  1. Над 550 хил. лв. от Център “Фонд за лечение на деца” (ЦФЛД) се връщат в държавния бюджет, неизразходвани през 2007-а. През 2006 г. двойно по-голяма сума е потеглила обратно към хазната.
    Според нормативната уредба, неусвоените пари (от държавната субсидия и от даренията) през календарната година не могат да се прехвърлят за следващата. Сметката се занулява в края на всяка година. След това пълненето й започва наново.
    В същото време лечението на деца с тежки заболявания е движение в омагьосан кръг, драматичен сблъсък с чиновници, с институции, с комисии, с процедури в ситуация, изискваща спешност.

    ОтговорИзтриване

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically