Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

сряда, 10 декември 2008 г.

Как мислите, дали е вярно всичко това...

Татяна Пенчева, преподавателка по музика в ОУ “Христо Смирненски”- Кубрат: Оказахме се поръчители на четири кредита, без да знаем...

Татяна Пенчева
През 2001 година аз и съпругът ми изтеглихме по 5000 лева, после станахме поръчители на още 6 заема, а накрая се оказа, че сме гаранти на девет. Когато разбрахме, че всъщност сме теглили пари за Йордан Хараламбев, той започна да ни притиска да теглим по още един кредит. Схемата се оказа много проста. Този "бизнес" Хараламбев започва чрез десетина подставени лица, които карат свои приятели да вземат заеми уж за тях. Ние със съпруга ми теглихме първите 10 000 лева за нашия добър семеен приятел Йордан Джипов, който беше зам.- директор на училището, в което работя. Той ни обясни, че ще започва селскостопански бизнес и ни помоли да му помогнем с пари. Обеща той да връща заема и ние го изтеглихме. Не мога да си обясня защо ни подведе така. През 2003 година вече бяхме наясно, че всъщност сме теглили заеми за Хараламбев. Джипов си призна. На свой ред Хараламбев започна да ни притиска, да теглим с мъжа ми по още 10 000 лева. Аз отказах, защото дъщеря ми беше студентка в София и ми трябваха пари за издръжката й. Съпругът ми обаче бил поставен в много неудобно положение и са го принудили. Не искам да кажа как точно са го заставили, но не е имал друг избор.Хараламбев нямаше да може да приложи тази схема, ако нямаше съучастието на банкови служители.В момента дължим 81 000 лева, тъй като, освен нашите заеми, изплащаме и кредите на още четирима. На двама от тях действително сме поръчители, а за другите двама въобще не знаехме, че сме гарантирали заемите им с подписите си. Нямам пари да платя за графологична експертиза, която да установи фалшификацията. Едната кредитополучателка, на която съм станала поръчител, видях след като два месеца я издирвах. Получих писмо от банката, с което ме уведомяваха за нейния заем и тръгнах да я търся. Оказа се, че жената е бивша готвачка в заведението на Хараламбев.Доскоро имах запор на 50 % от заплатата си.

Половината заплата на съпруга ми също е запорирана, касиерката му удържа още 191 лв. по заема, които той е теглил, а останалата сума от заплатата му - 50-60 лв. отива в Експресбанк за наш личен кредит. Десети месец мъжът ми не получава заплата. До първи април той беше началник на "Електроразпределение-Кубрат".Майка ми, която е пенсионерка, ни плаща тока, дава ни и храна, защото гледа животни. Когато някой се разболее, сестра ми праща пари от Лондон. Дъщеря ми изкара четири семестъра в Техническия университет и се наложи да прекъсне, защото нямаме пари за издръжката й. В момента работи. Зимата вземахме дърва и въглища от свекърва ми. Топлехме се с едно кюмбе, с което сгрявахме само една стая. В останалите температурата не ставаше повече от три градуса. Дъщеря ми се разболя.Съпругът ми имаше прекаран инфаркт, а след разправиите получи и подагра.


Проверена информация:

За три години общинският съветник от ДПС в гр. Кубрат Йордан Хараламбев успява да прибере около 2 000 000 лв. от 150 свои съграждани. Ужилените са полицаи, пожарникари, учителки, специалисти от "Електроразпределение" и селски кметове. Всички те са теглили заеми между 3000 и 10 000 лева, които Хараламбев е прибрал.Някои от потърпевшите са "взели" по няколко заема и са станали поръчители на други "кредитополучатели". Често без да знаят, че са гаранти. Подписите им са фалшиви.Схемата е проста. Разработването й започва още през 2001 г., когато Хараламбев още не е общински съветник. Бившият борец от "Берое", който е и бивш служител на военна полиция, се завръща от Стара Загора в родния си град Кубрат.Намира десетина познати, които тръгват да зарибяват свои приятели да теглят кредити. Въпросните посредници твърдят, че ще започват собствен бизнес и искат от близки семейства да им помогнат. Обещават те да погасяват заемите. В пирамидата са включени и шефове на административни звена, които искат помощ от подчинени пак за същото - частен бизнес. Намекват им, че, ако откажат, може и да загубят работата си. И подчинените, и приятелите теглят заеми. В началото вноските действително се плащат. Около година.След като Йордан Хараламбев става общински съветник от ДПС, вече няма нужда от посредници за "бизнеса си". В него се включва и общинският кмет Ремзи Халилов. Той вика колегите си от селата, обяснява им, че Хараламбев ще превърне града им в туристическа дестинация и успява да ги убеди също да изтеглят заеми. Само един от селските кметове отказва.Междувременно общинският съветник започва да притиска и част от хората, които са теглили по един кредит за него. Иска от тях да изтеглят и втори. Използва различни заплахи. Най-честата е, че ще останат без работа. С това се обяснява големият брой зарибени полицаи, пожарникари и учителки. Потърпевшите подписват предварително подготвения пакет от документи за кандидатстване за кредит. Към него има дори и платежно нареждане за безкасово прехвърляне на сумата към негова сметка.

Ужилените са категорични, че схемата не би работела така успешно, ако не беше обезпечена от три категории служители - шефовете на банковите клонове, директорите и главните счетоводители на кредитополучателите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically