Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

петък, 23 януари 2009 г.

Избори "2 в 1": Избори х 2?! Залагате бомба за идната власт!

Интервю на проф. Михаил Константинов за вестник "24 часа"Трябва да са „2 в 1” на 7 юни. Иначе – три месеца предизборна треска и само селата гласуват. Това ли искате?
ПРАВИМ веднъж избори за евродепутати и втори път – за Народно събрание. Да видим какво ще се получи:
Първо, между 7 април и 15 юли, повече от 3 месеца, държавата ще се намира в предизборна ситуация. Абсолютно недопустимо! На хората ще им писне още на първия месец и ще загубят всякакъв интерес към по-важните избори – парламентарните.
Второ, ще имаме изборни администрации, които 3 месеца и половина ще бъдат на нокти.
Трето, да не бъдем циници. 15 млн. лв. са си 15 млн. лв. Които ще бъдат спестени, ако изборите са 2 в 1. Ами нали сме в криза, хората стягат коланите. 15 млн. може да не са кой знае колко, но символично трябва да бъдат защитени от прахосване.
Четвърто, през юли и август в белите държави от Северното полукълбо избори не се правят. Защото няма кой да гласува. Много хора използват тези месеци, за да отидат на курорт, да си видят децата и т.н. Ако трябва само селата да направят избори – да го кажат. Нямам нищо против селяните, на тях се крепи тази държава, но в изборите трябва да вземат участие повече хора.
И резултатът ще е, че няколкостотин хиляди избиратели на ГЕРБ, СДС, ДСБ, НДСВ просто няма да си бъдат по родните места и могат да гласуват само теоретично. Представете си, че сте в Созопол и трябва да търсите някаква секция – дявол на магаре.
Допускам, че БСП и ДПС със своите твърди и предимно селски електорати разчитат, че другите избиратели ще отидат на море, а техните ще им донесат блестяща изборна победа. Крайно непочтена стратегия, а вероятно и без кръчмаря. Защото, като се преекспонира резултатът на БСП и ДПС, ще се създаде парламент, който не е представителен. Това ще роди огромни обществени напрежения и свръхпредставените партии няма да се чувстват комфортно, ако по средата на мандата народът тръгне да сваля властта. Тези, които разчитат, че ще получат служебна победа, да знаят, че тя ще е пирова.
И затова съм приятно изненадан, че президентът е възприел правилната стратегия „2 в 1”. Това отговаря на националния интерес. В случая президентът си изпълнява функцията по конституция. Ако това не съвпада с позицията на БСП - е, като се сложат на кантара партийните и националните интереси, вторите трябва да натежат.
Интересно ми е как хора в БСП, на които тези неща са им ясни, например Янаки Стоилов, свиват рамене и казват – ами дай да ги направим на различни дати. Пето, има логика коалициите и на едните, и на другите избори да са едни и същи. Не може на единия вот да съм с партията X, а после да викам – X са ми противни, не мога с тях. А имаме шанс да консолидираме българското политическо пространство – и вляво и вдясно, като накараме партиите да се коалират в едни и същи конфигурации. Нека се направят трайни предизборни коалиции, които да прераснат в следизборни. А не след изборите в зависимост колко депутати имат, да се правят ад хок и безпринципно.
Шесто, всички държави в ЕС, които имат възможност да съчетаят тези два избора, и им излизат близки датите, ги съчетаха.
Седмо, сега парламентарните избори са през юли. И уверено отиваме през 2013 г. – фатална, към избори през август! При толкова съображения какъв инат трябва да си, за да се опъваш още? Изборите трябва да са в един ден – на 7 юни.
Защо избори "2 в 1"?Първият аргумент за това е, че избори в един ден ще струват с около 20 млн. лева по-малко от избори два пъти – нещо, което може да се спести на българските данъкоплатци, без от това да страда демокрацията. За сравнение спестяването, което може да се получи от сливането на двата вота, е приблизително сумата, необходима за студентските стипендии за 1 година.Вторият аргумент е, че това ще улесни организацията на изборите. Традиционно в процеса по техническа подготовка и провеждане на избори участват над 100 000 души в цялата страна – секционни и районни комисии, служители от областните и общинските администрации и др.Предполага се, че обединяването на двата вида избора в един ден ще допринесе и за повишаване на избирателната активност.Петицията може да подпишете на адрес: http://bgpetition.com/izbori_2009_v_edin_den/index.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници
Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically