Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

събота, 3 януари 2009 г.

Президентът на България и обкръжението му

Първанов посрещна 2009 г. в Жаровата къща

Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка избраха малкото родопско село Ковачевица, за да посрещнат Новата година.
Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка избраха малкото родопско село Ковачевица, за да посрещнат Новата година. Височайшата визита била организирана толкова дискретно, че местните хора и кметицата до последно не знаели кой ще празнува при тях, съобщава вестник“Труд“, цитиран от БГНЕС.
На 31 декември около 16 ч в селото се появили два джипа и от тях слезли президентът и близките му. Имало и 10 души охрана от Националната служба за охрана. Заедно с Първанов били депутатът Кирил Добрев и сестра му Мариана, която работи в президентството. Децата на покойния Николай Добрев са близки приятели с президентското семейство.

В нощта срещу Нова година Първанов и семейството били в кръчмата “При братята” на братя Жуглеви. Компания им правили близки на семейството и местни хора.

А кои са гостоприемните домакини на Първанов?

Братя Жуглеви не признават местната власт в село Ковачевица. Тома, Владимир и Кирил на практика са над закона. С лекота заплашват кметския наместник Стойка Дишлянова, не се страхуват да ругаят публично и общинския кмет Ахмед Башев. "Та на нас ли ще цепят басма!? Страх е сковал всички ни", твърдят повечето от старците в архитектурния резерват. Братята не се спират пред нищо, за да постигнат целите си. На фамилията са поне 25 имота в селището. Те са станали тяхна собственост във времето от 1993 до 2005 г. 10 от тях са придобити по давност, 7 са чрез покупко-продажба, а за останалите 8 са издадени нотариални актове за собственост на основание представени писмени документи. В това няма нищо лошо. Жуглеви са наясно, че интересът към Ковачевица расте с всяка изминала година. Което пък води до поскъпване на земята с пъти.Защо тези братя обсебват чужди имоти, сякаш са им бащиния? Настанили са се в наследствен имот на баща ми Петър в центъра на селото, до механата. Уж бяха готови да платят, но си останаха с приказките", твърди Запрян Марков от Велинград. Преди няколко години Кирил Жуглев тръгва да строи жилищна сграда на въпросното място. Парцелът е от три дяла. За първите два фамилията разполага с документи за собственост, но третият е на Маркови. Да, но не и по законите на братята. Преди две седмици майката на Запрян Грозда била път до Ковачевица, за да се срещне с фамилия Жуглеви. Помолила ги с кротко да се разберат, да няма скандали. Но те й казали, че имат разрешение от съда да продължат да строят там. "С тях кротко няма да се реши този проблем. Става дума за заграбени от Жуглеви 70 квадратни метра наша земя. При цена от 30-40 лева за квадратен метър ни дължат между 2000 и 3000 лева. Не ги ли дадат, ще се видим в съда", категоричен е Запрян Марков. "Говори се, че са обсебили доста имоти в селото. Трябва да се спре с този произвол. Няма да ги оставим на мира. И те не са лесни, но и ние не падаме под тях", гневи се той. Запрян не се плаши от Жуглеви, защото не той им дължи нещо, а те на него и останалите наследници на фамилията Маркови.
Братовчедите Георги Томов Тренев и Георги Адамов Тренев също се чудят как да си върнат заграбен от Жуглеви парцел. Преди време братята построяват къща на холандски гражданин в архитектурния резерват. "Но са обсебили наш имот. Вдигнали дори ограда. Присвояват и не им мига окото. Теренът е 600 квадратни метра, 300 са мои, другите на братовчед ми. Той бе при тях, но те му казали "Имотът си е ваш, ама ще видим"", жалва се Георги Томов. Най-лошото ще е, ако са верни приказките, че притежават нотариален акт на тяхно име, вайка се пенсионерът. Нищо чудно от поземлената комисия да са "подарили" този имот на Жуглеви, допълва възрастният мъж. В момента е болен, но оздравее ли, поема към Ковачевица, за да се разправя с братята. "34 години съм живял на село. Няма да дам без битка имането си. Всички в селището знаят, че то е наше", уверява бай Георги.
За разлика от Треневи и Маркови съгражданите им Георги и Костадин Тортеви са решили проблемите си за спорен имот с Жуглеви. Поне по документи. "Подписали са декларация, че ни преотстъпват безвъзмездно имот, който си е наш. Но през 1992 г. бил писан на тяхно име от поземлената комисия. Сетете се как е станало това. Нивата ни е под гробището и е 8 ара", разказва Георги Тортев. Сделката сключил по-големият му брат Костадин. Кирил Жуглев до последно се дърпал, но накрая се съгласил да подпише документа, допълва бай Георги. "Подписаха го при мен, за да не ходят при кметицата на Ковачевица, защото не я зачитат. Жуглеви обещаха да ми донесат копие на документа за селския архив, но никакви ги няма", призна кметът на съседното село Горно Дряново Емил Шарков. "Големият проблем на братя Жуглеви е, че който не играе по свирката им, веднага го обявяват за техен враг", споделя столичният бизнесмен Иво Гемиджийски. Със стъпването си в Ковачевица нямал никакви ядове с фамилията. Защото посещавал механата им, хапвал там, приказката вървяла. До момента, в който столичанинът категорично отказал да купи техен имот в селото, както и да възложи строителните работи на Жуглеви. "Продават много скъпо, а аз си намерих парцел на изгодна цена. Наех си работници, на които плащам надници, без да ми смъкват кожата разни хора, които се наричат строителни предприемачи", обяснява бизнесменът от София.
Владимир Симеонов

1 коментар:

  1. Жуглеви са безобразни наистина, но всичко за тях се знае и от данъчните,и от полицията.Защо тогава не се прилагат законите на държавата?Те си осигуряват гръб като всички посредствени и пресметливи "предприемачи" у нас-чест техен гост е Корнезов, а ето че и президентът се е изложил лично да ги посети.Те не признават кметския наместник само защото искат те самите да вземет официално властта в селото и да крадат още повече имоти. Преди 3 години в селото се самоуби човек, с когото разговарях седмица преди това и нямаше никакви признаци за тревога или депресия у него.След самоубийството се говореше, че нотариален акт за имот на негово име е бил присвоен от въпросните братя. Никой не посмя да разследва случая.Не и върви на Ковачевица с предприемачите-друг, не по-малко ужасяващ случай е пожарът през2000 година,който изпепели за една нощ 5 имота и после всичките бяха изкупени от Стоян Капсъзов,от чиято къща започва въпросният пожар.
    Същият този Стоян Капсъзов е печално известен в района с далаверите и измамите си.Почти няма строителна бригада,която да не е била измамена за заплащане, а и не един нов собственик на имот в селото е губил време и пари, възлагайки реставрация или строеж на фирмата на Стоян.Има хора "ужилени" с по над 70 000 долара, и то във времето в което 1 долар беше 2500 лева. Но и за този "чорбаджия" не се прилагат законите, и той кани в "бутиковия" си хотел политици и мекерета.
    А за тях знаем-кой им лъска обувките им е все едно, стига да им излезе безплатно. Жалко за България, няма скоро да се оправим.

    ОтговорИзтриване

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically