Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

събота, 31 януари 2009 г.

Бомбата SEO* под правителството

Има и виртуално цунами, което властта не бива да подценява

Сега
Христо Блажев


Нов механизъм зацъка край поройно рукналата към правителството всенародна любов. Този път той не е поради международната криза, нито от екологични или газови несгоди.

Това е виртуална бомба! И то тъкмо толкова виртуална, колкото виртуална беше бомбата пред парламента, заради която млади и стари изядоха по някоя палка от полицейското войнство.

Стотици изразиха гражданска позиция относно работата на правителството, като сложиха на сайтовете думата "провал" и я свързаха с линк към страницата http://www.government.bg/.

И този път няма как да бъдат пратени полицаи срещу всеки блог или уеб страница; нито пък може да бъде спрян достъпът до тях, както постъпиха с "Опасните новини", в който имаше и фалшива информация, но - и "класифицирана", неизвестно как попаднала там.

Преди време подобна инициатива направи връзка между сайта на президентството и думите "глупак" и "идиот", но тя бързо бе пресечена.

Така нашият държавен глава почти достигна бившия американски президент Джордж У. Буш, чиято биография изскачаше при търсене на думите miserable failure (жалък провал).

Сега на прицел застана сайтът на българското правителство. След безпрецедентна самоорганизация при търсене на "провал" в Google, Live Search, AOL Search и други търсачки, на челна позиция се кипри именно той.

Още по-забавно е, че в най-голямата от търсачките - Google, при същата дума и активиране на търсене "Чувствам се късметлия", директно се отива към правителствената уеб страница.

Виртуалната атака е своебразно продължение

на събитията от последните седмици, чиято движеща сила бяха младите хора, организирани чрез мрежата.

Протестът пред парламента не беше масов, а след като полицията понаби част от хората (вандалстващите с основание), има риск. Рискът е властта да си помисли, че всичко се е разминало, и че вече я харесват.

Не е така. Много от интелигентните българи пак не я харесват. И го показват с други средства. Ако не бъдат чути, нещата рискуват да се изродят.

Онлайн атаките не са за пренебрегване. Опасността от кибернападения е реална в целия свят и дори новата администрация на Обама я оцени като не по-малко опасна от традиционните конвенционални терористични заплахи.

Различни участници имат различни доводи да свържат "провал" със сайта, а и с дейността на правителството. Соченият за инициатор на идеята Юнуз коментира в блога си, че идеята му е била основно да посочи техническите несъвършенства на уеб страницата.

Според него тя е пълна с такива. Блогърът Огнян Младенов пък твърди, че са над 1000. А основният й недостатък е, че не допуска индексиране на съдържанието от масовите търсачки. Така iили иначе публичната официална информация, публикувана там, си остава неоткриваема.

Но правителството не се провали само в отношенията с Google, както е озаглавил поста си Юнуз.

То се провали в отношението си с младите хора изобщо,

смятайки, че още може да им резне панталоните и бийтълските кичури и евентуално да ги вкара в някакъв свой строй.

Очевидно не може, и ако група лумпени могат да бъдат вкарани в ред с палките, умовете в киберпространството не могат. Цунамитата могат да бъдат и виртуални - те не са така шумни и видими, но също помитат.

Лозунгът за обединението, правещо силата, се приложи на практика от чужди на парламента хора, които не желаят повече да мълчат.

Покрай тази инициатива изникнаха и десетки предложения за други бомби - като връзка от "корупция" например, а отделни гласове се издигнаха за думи като failure или fiasco, които да създадат международна известност на отношението на интернет обществеността към дейността на изпълнителната ни власт.

(В българската "Уикипедия" бързо бе осъществен контраудар и обяснението на думата "провал" като първата гугъл бомба в българското киберпространство бе премахнато. Така проправителствени сили осъществиха малка победа над един все още не напълно недоброжелателен враг.)

Най-голямата грешка би била правителството да погне организаторите - те не са скрити. Тогава сигурно би влязъл в сила новият афоризъм на Огнян Младенов "Оттам нататък - линк народен - линк Божи!".

*Search Engine Optimization - оптимизиране на сайтове в търсачки означава рекламиране на уеб сайт, прилагайки различни техники, което води до показването му на по-предни позиции в търсачките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically