Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

петък, 12 юни 2009 г.

Ало, Станишев съм! - Забраниха на Станишев да тормози гражданите по телефона



Комисията за защита на личните данни излезе със становище, че предизборните прозвънявания на премиера до избирателите нарушават законните им права.
от Денислав Цонев

Телефонната агитация на БСП за евроизборите, в която дейно участие взеха премиеът Сергей Станишев и външният министър, а вече евродепутат Ивайло Калфин е била в нарушение на Закона за личните данни. С такова становище излезе Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) http://www.cpdp.bg/?p=news_view&aid=65.
Реакцията на комисията е по повод постъпили жалби от граждани, според които правата им са били нарушени при обработване на личните им данни за предизборни кампании.
В дните преди евровота Коалиция за България и в частност БСП предприеха агресивна агитация с телефонни обаждания до абонати БТК и на мобилни оператори. Първо червени активисти звъняха на случайни граждани и ги питаха за кого ще гласуват. После водачът на листата на БСП Ивайло Калфин прозвъня телефони, за да обяснява колко важен е вотът и избирането на подготвени хора. В навечерието на изборите се стигна и до премиерско обаждане, в което Сергей Станишев напомни колко много работа е била свършена досега.
От пресцентъра на "Позитано" 20 пък предварително обявяваха, че телефонните призиви ще са до членове и симпатизанти на БСП. На практика обаче записаният глас на премиера достигаше и до хора, които с удоволствие биха го наругали, ако можеха и да говорят с него. БСП така и не обясни откъде и по какъв ред са взети личните gsm-номера на гражданите и защо им е звъняно против волята им. Че това е било напълно незаконно стана ясно и от днешното решение на комисията, според което записът "Здравейте, обажда Ви се Сергей Станишев" не е било редно да се чува от непознати на премиера граждани.
"Основните способи за осъществяване на предизборна агитация са с характер, предполагащ широк кръг от адресати, без да е необходимо тяхното индивидуализиране. Изключение от това правило правят предизборните събрания, но при бележката, че присъствието на съответно физическо лице (избирател) на предизборно събрание предполага неговото съгласие", обясняват от комисията . Забранена е и агитацията с sms-и, съобщения по пощата или електронната поща, защото се квалифицира като "политически директен маркетинг" и също изисква съгласието на получателя. В становището се казва още, че по време на кампанията за парламентарните избори подобна агитация не бива да се допуска. Приема се, че в този й вид тя е насочена към физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано с номер и други специфични признаци - физическа, физиологична, генетична, психическа, психологическа, икономическа, културна, социална или друга идентичност на лицето. Подобна агитация е допустима само с изричното съгласие на физическото лице.
От КЗЛД казват още, че на основание чл. 38, ал. 1 от Закона за защита на личните данни всеки гражданин има право да сезира Комисията при нарушаване правата му по Закона за личните данни по време на предизборната кампания. "В тези случаи комисията ще предприеме допустимите от закона действия с оглед защита на физическите лица от неправомерно обработване на личните им данни, включително и налагане на предвидените от закона санкции", пишат в становището си от КЗЛД.

1 коментар:

  1. Интересно какви са "допустимите от закона действия" и "предвидените от закона санкции" - дрън-дрън...?

    ОтговорИзтриване

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically