Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

четвъртък, 22 януари 2009 г.

Наглост или простотия или и двете от страна на т.нар. Патриарх Максим?

Българската държава беше осъдена днес в Страсбург заради нарушаване на правото на вероизповедание.

Присъдата беше обявена по дело, което противопостави държавата на Светия синод на Българската православна църква, известен още като Алтернативен синод, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Т. нар. алтернативен синод се появи през 1996 г. при разцепление в Българската православна църква. Той подаде жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че е бил лишен през 2003 г. от църкви и манастири, чиято собственост е била прехвърлена от властите на официалната църква.

На 21 юли 2004 г. в 250 църковни обекта с прокурорско постановление полицията насилствено отстраняваше служители на алтернативния синод и беше задължена от правителството да арестува някои от тях и да ги води по управленията.


Свещениците на Алтернативния синод, както и персоналът бяха изгонени от църкви и манастири и заменени от служители на официалната църква.

Тези събития са описани и документирани в жалбата на Алтернативния синод, внесена в Страсбург.

Събитията, свързани с поредица скандали и сблъсъци, станаха в края на дълга полемика между двата синода в България, оспорващи си ръководството на Българската православна църква.

Алтернативният синод твърдеше, че избирането на българския патриарх Максим, начело на Българската православна църква от Българската комунистическа партия през 1971 г. е било в противовес с църковните канони.

През 2002 г. обаче българското политическо мнозинство - по време на управлението на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, който беше в коалиция с Движението за права и свободи на Ахмед Доган - открито застана на страната на Максим и прие закон, който обедини православната църква под ръководството на избрания в съгласие с БКП патриарх.

Алтернативният синод по този начин не успя да се регистрира официално и беше изгонен от своите църкви и манастири с насилие от страна на полицията.

(Вж. хронология на разкола в Pravoslavieto.com).

Европейският съд по правата на човека днес реши, че мерките, предназначени да принудят двете църкви да се обединят под едно единствено ръководство са "незаконни и ненужни в едно демократично общество".

"Държавата не е тази, която взима мерки, за да принуди църквите да останат обединени под едно единно ръководство", обявиха съдиите от Европейския съд в Страсбург. Те прецениха, че по този начин българските власти са нарушили правата на вносителите на жалбата.

Въпросът за моралните и материалните обезщетения ще бъде решен по-късно, допълва в кореспонденция от Страсбург Франс прес. Това може да означава сериозни парични санкции за държавата.

Синодът на Максим реагира мигновено, тъй като изглежда е очаквал присъдата с тези мотиви. Самият патриарх се яви по БНТ и заяви, че не се интересува от решението на Международния съд и за никакво обединение и разбирателство не може да става дума.

1 коментар:

  1. Бог поругаван не бива. Всеки разколник ще получи наградата си. Бог забавя, но не забравя. В Църквата няма партии, няма сини, няма червени.

    ОтговорИзтриване

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically