Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

понеделник, 23 февруари 2009 г.

Алоо, Бг прокуратуро! ОЛАФ те сезира.

Плащане на подкуп само за да получиш право да кандидатстваш за финансиране от ЕС, заподозрени за източване на евросредства спонсорират партии, има връзки между администрацията и хората, които получават субсидии с измама.
Това е само част от картината на престъпните практики по програма САПАРД в България, които изреди шефът на отдел "Селско стопанство" в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Елизабет Шпербер.
Държавните служби са прикривали проекти с нередности, не си сътрудничеха с европейските институции, а разследвания за злоупотреби по САПАРД нямаше, заяви Шпербер. Според нея е показателно, че никой във фонд "Земеделие" не е обърнал внимание, че само в един ден са внесени пет проекта за една и съща сума. Другият съмнителен случай според ОЛАФ е, че агенция САПАРД е одобрила 414 проекта седмица преди изтичането на програмата на 31 декември 2006 г., при положение че общо за трите години е дала "зелена светлина" на едва 706 предложения.
Шпербер обясни, че агенцията, вместо да гледа под лупа всеки следващ проект на хора, заподозрени в злоупотреби, ги е одобрявала. Всичко това са минали истории, но все още липсва сигурност, че няма нещата да продължат по същия начин, заяви тя. Според експерта в момента комуникацията между ОЛАФ и "Земеделие" е в застой след смяната на ръководството на фонда. Има една мрежа от "стари момчета" на ръководни позиции, която пречи на младите да проведат реформи и иска нещата да стават по същия начин, по който са ставали години наред, заяви Шпербер.
В момента ОЛАФ разследва 25 български случая на злоупотреби по САПАРД, съобщи шефът на отдел "Селско стопанство" в службата. Тя обясни, че те са част от голяма схема от 60 български, европейски и офшорни фирми, замесени в измами за субсидии за машини и оборудване. От думите й стана ясно, че в това число влизат и подсъдимите за т.нар. афера САПАРД Марио Николов и още осем души.
Схемата е следната - машината е продадена от България в Ирландия за 14 хил. евро, оттам се купува в Германия за 298 хил. евро и се връща в България с цена 341 хил. евро, обясни Шпербер. За замесените в този случай се говори, че са много гъвкави, имат тясна връзка с правителството и държавни агенции и освен в източване на САПАРД са замесени в данъчни измами, фалшифициране на документи, пране на пари и незаконен внос на месо от Китай, каза тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically