Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

четвъртък, 5 март 2009 г.

Как да изберем висше училище в САЩ

Как да изберем висше училище в САЩ
И през 2008 г. Принстън води топ 50 на американските университети

Екатерина ПОПОВА

Когато си купувате музикална уредба или автомобил, със сигурност проучвате пазара предварително, за да се уверите, че сте взели най-доброто, което можете да си позволите с парите, които имате.
Когато избирате учебно заведение, логиката е почти същата. С тази разлика, че уредба или кола си купувате през няколко години, а къде да следвате в повечето случаи решавате само веднъж в живота. Така че почти нямате възможност да се поучите от грешките си. При това от този избор обикновено зависи вашето бъдеще - в личен и професионален, а защо не и във финансов план.
Ако сте решили да следвате в САЩ, добре е да знаете, че там има над 1400 акредитирани колежи и университети. Само университетите са 249 и предлагат широка гама от бакалавърски, магистърски специалности и докторски програми. Това море от учебни заведения прави оптималния избор изключително труден. Защото в случая се търси възможно най-добрата комбинация от престиж, качество и цена на обучението, не са маловажни също бъдещите перспективи за професионална кариера.
За да направите правилния избор, не отлагайте тази работа за последния момент. Започнете достатъчно рано, за да имате време да проучите подробно всички детайли и внимателно да обмислите своето решение.
Като начало трябва да изясните за себе си своите академични и професионални цели, финансовите си възможности, да се погрижите за необходимите документи от средното училище и/или българския ВУЗ, които сте посещавали.
При всички случаи имате нужда от надеждна и пълна информация, която да ви позволи да сравните учебните заведения помежду им и да откриете разликите, които са от значение за вас. По правило данни се събират отвсякъде - от приятели и познати, които вече следват в САЩ, от каталози, интернет-сайтове, министерства, фондации (най-много ще ви помогнат в информационните центрове на “Фулбрайт” и “Св. св. Кирил и Методий”). Върху вашия избор трябва да влияят множество фактори.
Важни са престижът на вуза като качество на обучението, академичните такси, възможността да получите стипендия и помощ, ако имате трудности, университетският живот извън аудиториите, географското разположение на учебното заведение.
Ежегодната класация на списание U.S. News and World Report е подходяща за старт в проучванията. Тя съществува от 15 години, основава се на специфични критерии, разработени от Фондацията за подпомагане на образованието “Карнеги” и дава възможност да се сравнят качествата на отделните вузове.
Според U.S. News and World Report и през 2002 г. традиционен водач в списъка на най-добрите американски висши училища остава университетът в Принстън. Следват го Харвард и Йейл, които си делят второто място. Това са обаче и най-скъпите вузове в САЩ. Затова не пренебрегвайте другите в списъка на Топ 50. Нерядко те може да предлагат дори по-добра комбинация от условия за обучение и изследователска работа за конкретната специалност, която ви интересува.

Какво има в www.usnews.com

Страницата на сп. U.S. News and World Report в интернет е препълнена с полезна информация за кандидат-студенти. Освен Топ 50 в сайта можете да намерите и други класации, направени не по общите признаци, а по отделни специфични критерии:

National Universities Doctoral
Liberal Arts Colleges Bachelor’s
Universities Master’s (Midwest, North, South, West)
Comprehensive Colleges Bachelor’s (Midwest, North, South, West)
Best Values: Great schools at great prices; Student Indebtedness
Best Undergraduate Business Programs
Best Undergraduate Engineering Programs
Unranked Specialty Schools
Web-exclusive Rankings and Lists
A-Z College Directory
Best Pharmacy Programs (1998)

Особено ценното в случая е, че списъците с най-добрите учебни заведения в съответната област могат да бъдат пренареждани по ваш избор - например според броя точки от изпитите SAT или TOEFL, изисквани при кандадатстване. Ако вече знаете собствения си резултат, можете автоматически да ограничите броя на вузовете, за които да се пробвате. Пренареждането може да става и по други критерии - например по размера на академичните такси, по изискванията за отпускане на стипендия, по броя на отпадащите студенти или на студентите в една група, по количеството възможности за извънучебни занимания.
Редакторите на сайта са помислили и за останалата информация, която влияе върху избора на колеж или университет. В нея има препратки не само към страниците на самите вузове, но и подробни обяснения за масово изискваните входящи тестове, попълването на формулярите за кандидатстване, както и за възможностите да се получи частична или пълна стипендия. Специално място е отделено на академичния живот извън залите за лекции и упражнения.
Целта на всички тези усилия е да се помогне на кандидатите постепенно да стесняват кръга на интересуващите ги учебни заведения, докато накрая изберат едно или няколко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically