Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

неделя, 29 март 2009 г.

Изпратено от България

Парламентът редовно гласувал без кворум

През 10-та сесия на Народното събрание 59.55 процента от гласуванията са били без кворум, показва проучване в рамките на проекта "Граждански контрол над парламентаризма".
Данните оповести на пресконференция доц. д-р Лилия Методиева, ръководител на проекта и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", предаде БТА.
От 1481 гласувания в периода от септември до 19 декември 2008 г. общо 882 са били без кворум, заяви тя. Процентът е нараснал в сравнение с предишната сесия, отбеляза Методиева. Много от решенията, които се приемат, се вземат с по-малко от необходимите гласове, заяви тя.

Рекордът е на 30 октомври 2008 г., когато така са били приети 47 решения.

Методиева поясни, че според решение на Конституционния съд за приет от парламента се смята текст, гласуван с повече от половината от регистрираните депутати. Според нея, ако КС бъде сезиран за разпоредби и решения, приети с по-малко от тези гласове, може да се наложи те да бъдат прегласувани.
Методиева каза, че сред приетите без необходимото мнозинство текстове са някои важни решения, сред които част от промените в Закона за местните данъци и такси, както и разпоредбата за премахване на наказателната лихва за предсрочно погасяване на потребителски кредит.
Парите за новата система за гласуване в парламента са похарчени напразно, коментира Методиева. Тя посочи, че именно през десетата сесия на Народното събрание започна работа новата система. Най-много са гласуванията без кворум, регистрирани през втората сесия - 78.23 на сто, а през четвъртата сесия те са били 60.11 процента.
Стенографските протоколи са автентичният документ на Народното събрание, каза по БНР бившият депутат и член на консултативния конституционен съвет към омбудсмана проф. Александър Джеров. Там се отбелязва колко души са гласували. Когато е отбелязано, че са гласували по-малко от 121 души и е прието решение, това е комично, посочи проф. Джеров. Когато има протокол за гласували по-малко от 121, това прави вотът невалиден и той трябва да бъде отменен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically