Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

петък, 27 ноември 2009 г.

Re:tv спира да излъчва...

Новинарската телевизия Re:tv спира да излъчва програмата си от тази вечер. Решението на собственика на канала - фондация "Граждански медии" - е свързано със свития рекламен пазар и световната финансова криза.
В отворено писмо до работещите в телевизията бордът на фондацията обяснява: "Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичния дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.
Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме."
"Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на гражданска телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация "Граждански медии", но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин", пише още в писмото.
Новината за спирането на Re:tv беше прочетена преди малко в ефира на телевизията от изпълнителния директор Асен Григоров в предаването на Иван Бедров "Булевард България". Той уточни, че излъчването ще спре тази вечер в 22 часа.
Един от учредителите на фондация "Граждански медии" Светослав Божилов коментира пред "Дневник", че "голям граждански проект в условията на криза оцелява трудно".
"Аз бих напомнил две събития, които показаха силата на свободната медия: Re:tv единствена излъчи директно погрома на студентските протести на 14 януари и за първи път извади на светло невероятните детайли по случая "Борилски", така Асен Григоров коментира пред "Дневник" как телевизията е изпълнявала мисията си и че е успяла за кратко време да създаде качествен продукт може би най-трудните тв формати - информационен канал.
Опитите за пресктруктуриране на медията и търсенето на нова формула за финансирането й не са гарантирали дългосрочност за качеството на проекта и затова собствениците обясняват: "Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране".
Новинарската телевизия Re:tv започна да излъчва програмата си през месец май 2008г. Неин изпълнителен директор стана журналистът Асен Григоров, който преди да поеме канала беше продуцент на сутрешния блок на БНТ - "Денят започва". Амбицията му беше Re:tv "да е медия, която ще се развива върху диалога, която ще работи не "за", а "с" аудиторията. Това ще е и място, в което ще се ценят високо личностите и професионалната журналистика", коментира при старта Григоров.
Re:tv е първият проект на фондация "Граждански медии". Фондацията е регистрирана в края на юли 2007 г. Мисията й е да подкрепя свободата на изразяване, разнообразието на мнения и качествената журналистика. Освен финансиста Светослав Божилов в съвета на дарителите на фондацията влизат Иво Прокопиев, издател на "Дневник" и "Капитал", и политологът Иван Кръстев.

Полезното в България не оцелява!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically