Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

вторник, 29 септември 2009 г.

По свобода на медиите България е на 68-мо място в света

вторник, октомври 20, 2009
Според международната неправителствена организация „Репортери без граница“ (Reporters Sans frontieres) , нашата страна вече е на 68-мо място в света по свобода на медиите сред общо 175 държави. Тази информация за състоянието на медиите е публикувана днес на сайта на организацията (http://www.rsf.org/fr-classement1001-2009.html).

Според днешния доклад положението със свободата на медиите в България се е влошило спрямо предишната година, когато страната ни е била на 59-то място.

От организацията отчитат, че държавата , където ситуацията се е подобрила съществено е САЩ. Миналата година американците са били на 40-то място, а сега са се качили до 20-то .
Според „Репортери без граница“ това се дължи на новия американски президент Барак Обама.

Предложение за нови 20 лева


Не подлежи на коментар...

НАГЛОСТ и БЕЗОЧИЕ = Симеон Сакскобургготски въобще няма намерение да си тръгва от България

След 50 годишно изгнание, завръщането ми в България бе нещо феноменално, заявява лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в интервю за израелския вестник „Маарив“. По думите му има хора, които не го долюбват или не го харесват, най-вече защото е бил премиер. Постоянно са готови да ми подарят еднопосочен билет за Мадрид. А аз си казвам – тези хора, къде им е главата. След 50 годишно изгнание как може да си тръгне човек от някъде… На въпрос как реагира на критиките, че се е завърнал в България не за да даде, а за да вземе, Симеон Сакскобургготски отговаря, че критиката е право на хората, но за сметка на всеки един. Многобройните критики към него са започнали откакто е станал премиер, споделя в интервюто за израелското издание бившият премиер. Защо преди това никой нищо не казваше, когато още през 1998 година Конституционният съд реши, че като български гражданин имам право на реституция, пита Симеон. „Аз мога ли да си прибера имотите в един куфар и да си отида в Мадрид с тях. Тези имоти бяха ли на народа през тези 50 години? Властта си ги прибра. А след това трябваше да останат, без да бъдат стопанисвани. Кое е по-хубаво?! Да харча пари и да се грижа за тях или да останат безстопанствени. Всичко това е част от една митология, злоба, завист, апетити… Никой, който имаше право на реституция, не се отказа да му върнат иззетото. Независимо дали си редови гражданин или имаш друга длъжност. Според него в България не се оценява и не се уважава достатъчно направеното след края на комунизма до днес. „Постигнатото е невероятно, с голяма бързина влязохме в Европейския съюз, от който до сега бяхме напълно изолирани.“, отбелязва Сакскобургготски. Според него най-голямата трагедия на България е, че има определена носталгия по миналото, „когато всичко бе просто и лесно. „Когато трябва да си отговорен за действията си, цената расте и изведнъж има повече недоволни. Свободната инициатива има цена.“, смята той. На новото правителство на премиера Бойко Борисов Симеон Сакскобургготски пожелава успех и казва: „Въпросът е, както казах в началото, страната да върви нагоре и напред!" / News.bg

"СРАМОТА" за община Варна


На 28.09.2009 по случай Международния ден на правото да знам, Програма Достъп до Информация организира церемония по награждаване на отличилите се граждани и организации през последната година.
В категория „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите по ЗДОИ”, Община Варна се отличи със "СРАМОТА" за най-абсурден отговор и множество откази за предоставяне на информация. Примерът, който развесели аудиторията, бе запитване от Сдружение за Оптимизиране на Правосъдието и Администрацията за общия устройствен план на града, на което администрацията е отговорила, че няма да предостави информация, тъй като плана не бил от обществен интерес, а от личен интерес на собствениците на имоти. Тъй като нямаше представител на администрацията, "СРАМОТА"-та прие представител на гражданското общество от Варна – Николай Цветков, който пое ангажимента да я предаде на кмета на Община Варна.


ВАЖНО

Заставете мързеливия бюрократ да работи по проблемите, които ТОЙ ви създава.
Kak? Прочетете ТУК!

понеделник, 28 септември 2009 г.

За да паркирате безплатно в София

..е достатъчно да си сложите под предното стъкло малко листче с номера на колата.
Разпечатано на принтер и без буквите - само цифри.
Това е разпознавателния знак за частна кола на ченге.
Служителите на Паркинги и гаражи не слагат скоби на такива коли и не викат паяк за тях.
Който не вярва, да разгледа улиците около някое РПУ.

Троянов: Избирането на Бокова е подигравка

25.09.2009
Едва ли може да се допусне, че онези правителства, които се застъпиха за избора й, не знаят нищо за нейната биография, пише известният немски писател, роден в България

"Защо изборът на ЮНЕСКО е скандален?" - под това заглавие германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" помества полемичен материал на писателя от български произход Илия Троянов (Ilija-Trojanow.de).

Той окачествява избирането на Ирина Бокова за шеф на ЮНЕСКО като подигравка.

В тези седмици, когато отбелязваме едно епохално събитие - падането на тоталитарните режими в Източна Европа преди 20 години, когато ще бъде държана не една вълнуваща реч и ще има не една възпоменателна проява, за съжаление се оказва, че споменът за тоталитаризма явно е изтрит.

В страни като Русия - буквално, а другаде - и в главите на функционери и политици от Изтока и Запада. Доказателство за това е изборът на българката Ирина Бокова за генерална директорка на ЮНЕСКО.

Едва ли може да се допусне, че онези правителства, които се застъпиха за избора й, не знаят нищо за биографията й.

Като главен редактор на вестник "Работническо дело" нейният баща, членът на Политбюро Георги Боков, беше най-големият пропагандатор в страната и доносчик на диктатора Тодор Живков. След навлизането на Червената армия през 1944 г. той преследва родопски опозиционери и според свидетелството на Михаил Сатев, лежал като "политически" пет години в затвора, е участвал в екзекуции на т.н. Народен съд.

Дъщеря му получава добра кадрова закалка, включително следване в Института за международни отношения в Москва, подготвящ под контрола на КГБ млади апаратчици от целия Източен блок за бъдещи задачи като дипломати и агенти.

След това Бокова прави бърза кариера във външното министерство в София и като постоянен представител в ООН - пост, който се дава само на най-надеждните.

Скоро след политическата промяна партията й, преименувана междувременно в Българска социалистическа партия, я вкарва в политиката и тя се издига до поста министър на външните работи.

Би могло да се възрази, че децата все пак не бива да се наказват заради делата на родителите си, както и че г-жа Бокова се е превърнала в убедена демократка. Но в такъв случай бихме пренебрегнали клановия характер на властовите отношения в България.

Във всички области на обществото решаващо продължава да е от какво семейство произхожда човек.

"Кой е кой" е своего рода препечатка на някогашните издания, само че с други първи имена. Това се отнася до областта на политиката (доскорошният премиер Станишев е син на бивш член на Секретариата на ЦК на БКП), както и до тази на правосъдието (генералният прокурор между 1999 и 2006 г. Никола Филчев е син на офицер от ДС, отговарял за контрола върху политическите затвори и Гулаг).

Това са само два от хиляди примери, каквито има включително в икономиката, завладяна след 1989 г. изцяло от бившата номенклатура.

Точно затова в България се шири корупция, точно затова мафията и държавата са в симбиоза, която междувременно плаши дори ленивите бюрократи в Европейския съюз.

Показателно е, че Бокова (също както и нейната партия) не се дистанцира от престъпленията на тоталитаризма.

Партията наследница на бившата комунистическа партия не пое нито отговорността, нито вината, тя дори не се извини на жертвите.

В парламентарен дебат братът на Бокова, Филип Боков се опита да се пошегува с двоякото значение на думата "вина", визирайки множественото число на думата "вино". "Вината ги поемаме с предястията", каза той.

Дали някъде по света някой си е позволявал такъв цинизъм след една диктатура? Новата генерална директорка на ЮНЕСКО се числи към малка, властна прослойка, която съсипа България и сега играе играта на демокрация, за да не бъдат застрашени неправомерно придобитите й привилегии.

Илия Троянов е роден в София, но когато е на шест години семейството му емигрира в Западна Германия, където получава политическо убежище. Живял е в Найроби, Париж, Мумбай и Кейптаун. През 90-те години пише няколко документални книги за Африка, съставя антология на съвременната африканска литература и превежда африкански автори на немски.Първият му роман "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (Die Welt ist groß and Rettung lauert überall) е издаден през 1996 г. През 2006 г. печели наградата за белетристика на Лайпцигския панаир на книгата за романа "Колекционерът на светове" (Der Weltensammler), разказваща за сър Ричард Франсис Бъртън (1821-1890), един от най-големите авантюристи на XIX век.

Автор е на документалния филм за лагерите по комунистическо време в България "Напред, но нека никога да не забравяме. Балада за български герои", продукция на телевизия 3 SAT.

сряда, 23 септември 2009 г.

60 милиона лева за обръча на Масларова... или колко НЕувеличени пенсии.



Колосални суми за поръчки потъвали в семейни фирми


23.09.2009


Почти 60 млн. лв. е гушнал от обществени поръчки обръчът от фирми, с който се свързва бившата социална министърка Емилия Масларова, установи проучване на вестник "Монитор".
Колосалните суми започват да влизат първо в касата на дружеството "Лена", което до неотдавна ръководеше съпругът на соцдепутатката Антон Масларов.
По времето, когато социалистката оглавяваше социалното ведомство, фирмата прибира над 8,96 млн. лв. с ДДС от държавата, показа справка в архивите на Агенцията по обществените поръчки.
Сред апетитните сделки, повечето от които спечелени без дори да е направено предвиденото в закона обявление, са доставки на стотици тонове гориво на стойност над 1,3 млн. лв. Те били предназначени за социален дом в Стара Загора, за община Мъглиж и за ТЕЦ "Марица-изток 2". Ремонтите в централата отново отиват при съпруга на ексминистърката. Той печели почти 4,7 милиона за преустройство на битова сграда към въглищното стопанство.
Любопитство буди сумата от 2,87 млн. лв., която е потънала за ремонта на столовата в почивната база на "Мини Марица-изток" в Раднево. Няколко месеца след като през 2007 г. в парламента избухна скандал с фирмата на Масларов, той се оттегли от нея. Половинката на депутатката направи това, когато в началото на 2008 година лъсна истината за възскъпия ремонт на бившата работническа поликлиника в Стара Загора, който ужили хазната с 22,5 млн. лв.
Само преди месец излезе и друга далавера, след като стана ясно, че бившата соцминистърка е платила 19 млн. лв. за довършителни ремонти по Центъра за социално обслужване в Стара Загора. Ревизиите във ведомството й показаха, че квадратен метър ремонт излязъл 2470 лв. Освен това Масларова поръчала информационни табели за сградата, които излезли на данъкоплатеца 35 000 лева.

вторник, 22 септември 2009 г.

Писалка Видео камера



Повече инфо и покупка ТУК!

Цитат на деня

„Не са малко и тези (проститутки, б.р.), които мечтаят някой ден да срещнат принца от приказките… Но той никога не може да се появи между клиентите.”

Флоранс Гарсия, шеф на Асоциацията за защита на проститутките в Лион, пред в. „Телеграф”

понеделник, 21 септември 2009 г.

Ученици пребиха възпитателите си с вериги във Врачанско


Публикувано на 21 сеп 2009 от gonzo
Възпитаници на Социално-падагогическия интернат във врачанското село Лик пребиха жестоко преди два дни две от възпитателките си, съобщиха от Областната дирекция на полицията във Враца.
Малко след полунощ един от пазачите на интерната влязъл в спалнята на момчетата, за да провери дали всички деца са там. Срещу него обаче с псувни скочил 18-годишен възпитаник на специализираното училище, който започнал да го удря.
Охранителят успял да се измъкне и извикал началника си, но срещу двамата се нахвърлили още 8-9 момчета на възраст от 14 до 18 години. Те нанесли жесток побой с вериги на двамата мъже като в мелето леко са пострадали и две от възпитателките, които се е опитали да укротят развилнелите се момчета. Някои от тинейджърите били криминално проявени.
Тримата пострадали били откарани в болниците в Мездра и Враца, 18-годишният младеж, който е предизвикал жестокия побой е задържан от полицията.
В село Лик хората направили подписка за закриване на Социално-педагогическия интернат.

неделя, 20 септември 2009 г.

Ха-ха-ха

При неплащане на здравни вноски за период от 6 месеца българите да не могат да напускат страната.
При неплащане на здравни вноски за период от 6 месеца българите да не могат да напускат страната. Става дума за работодателите на неосигурените или на самите неосигурени, ако сами изплащат здравните си вноски.
Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, заяви министърът на здравеопазването Нанев от ГЕРБ.

Нанев иска да направи БГ затвор с изходна такса?

Направете едно добро!!

Направете едно добро!!
За себе си. Или и за другите.

Почистете пространството пред или зад блока в който живеете.
Например 60м х 16 м = 1 декар = 1 час работа = 20.00 лева.

Ако сте над парите или имате достатъчно такива- направете го безплатно заради себе си или другите.


Направете едно добро!!
За себе си. Или и за околните.

Ако това предложение ви интригува или имате въпроси или коментар, поставете ги в коментари по-долу.
Поставете и свой мейл адрес. Ще ви бъде отговорено.

Спечелете за час 20.00 лева или го направете безплатно.

Не пречи също да вземете найлоновата торбичка от земята или счупената от някого бутилка и да я поставите в кошчето за отпадъци.
Безплатно.
Тая бутилка може да нарани вас, вашето дете или друг човек след малко.

петък, 18 септември 2009 г.

В отговор на..


...тия, които ни обвиняват, че в този сайт акцентираме върху негативното в България и Българите. Не. В този сайт акцентът е върху значимите и съществени събития и хора, с отрицателен или положителен заряд. На снимката вдясно виждате една Българка студентка в центъра на билборда на отличниците в университета Бъркли Калифорния.

четвъртък, 17 септември 2009 г.

На крив Бойко законът му пречи


Отдавна не бях гледала Бареков и отначало помислих, че най-сетне са го вкарали в затвора. После, обаче, видях, че си говорят с Бойко Борисов на „ти” като стари дружки и си разбрах грешката.
Бойко Борисов с пяна на уста крещеше, че „ония са си приели закон”, по който да се измъкнат ненаказани. И народа (който по подразбиране си е малко прост), още не е осъзнал какво точно са направили. „Знаели са, че крадат и са си приели такъв закон” – сипеше мъдрост след мъдрост нашето светило.
Засрамена от неосъзнатостта си, прочетох въпросния закон.
Не можах да го смъкна от ДВ, но го намерих тук: http://www.econ.bg/law86416/enactments/article159879/zakon_za_amnistiya
Чл.1, ал. 1 гласи следното:
Чл. 1. (1) Амнистират се, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание.
Продължих да не осъзнавам какво му пречи на Бойко закона, за да осъди крадливите министри. Ами нека да докаже, че са крали умишлено. Или да осъди тези, които са крали от 01.07 2008 до 5.07.2009 г.
От цялата работа ми стана ясно само едно – че няма да има осъдени. Или защото не могат да бъдат доказани престъпления, или защото не искат да ги осъдят. Не заради закона.
И че цялото пенявене на ББ е поредната порция прах в очите.
На крив Бойко, законът му пречи, както мъдро е казал народа... тоя, неосъзнатия!

вторник, 15 септември 2009 г.

Български циганин с Американско гражданство. Една история..

..историята на българския сирак Захария Джефри Фокс, имал късмета да бъде осиновен от могъща американска фамилия в щата Аризона. Той получава шанса да живее нормално, охолно и богато, но вместо да спазва правилата на добре подредения свят, той започва да прави бели и балкански издънки. „Не делим хората на черни и бели, разказва Мартин Карбовски, - „но всеки ден виждаме как те сами се разделят на два вида, само на два вида на глупави и умни. Ще ви разкажа още за Захария Джефри Фокс за неговите родители, едните - американските и за другите тукашните, българските. Ще разберете, че Захария мрази България, което е естествено след като си живял в Аризона, както и за това, че животът у нас е наказание. Сагата на американския сирак продължава!
Малкият българин, който отива да живее в Америка, получава шанса на живота си, но вместо това насилва сестра си родната, която също е осиновена като него. Той е продължил нормалния си сексуален живот, познат му от домове. След като американското му семейство го хваща на калъп със сестра му, Захария има три възможности лудницата, затвора или да се върне в България. Той избира третия вариант да се върне в България. „И друг път сме ви казвали в домовете за сираци в тази страна е Содом и Гомор. коментира Карбовски. „Децата се чукат като невидели и не виждат нищо друго, освен инстинкта да ядеш, да биеш и да ебеш. Захария днес плаща за неговия Содом и Гомор, него божият американски гняв го е застигнал и го е пратил в геената огнена на българската действителност! От рая - в ада! На това място трябва да помислим колко виновен може да е малкият Захария Джефри Фокс, кръстен с българското име Валентин. Той просто е приел за нормално да живее като скот - нещо, което сме му предложили всички ние. И всички ние, докато събираме пари за децата на България, вместо наистина да разберем за какъв чудовищен проблем става дума всички ние продължаваме да сме виновници за провала на тези излишни човешки животи.

След толкоз пушилка и дим ще удари ли Бойко по ТИМ?

15 Септември 2009
Днес Юрген Рот публикува в блога си отворено писмо до Бойко Борисов, в което недвусмислено посочва варненската групировка ТИМ като мафиотска организация. След като развъртя метлата из министерствата и вдигна пушилка до небесата, засега с мижави резултати, ще има ли кураж Бойко Борисов да удари ламята в главата или ще се сниши пред нейната мощ? Това е въпросът, който остава след прочита на писмото на Юрген Рот.
Няма нужда да правя реклама на автора, на когото Румен Петков искаше да натроши ръцете, краката и всички крайници. Всичко написано от него се чете внимателно там където се правят преценките дали държавата България е на път да стане правова или продължава да е придатък на мафията.
Не ми се иска да избързвам със скептичните прогнози. По моя информация Бойко Борисов много добре е знаел как тимаджиите придобиват фирми с дуло на слепоочието още когато е бил главен секретар на МВР. Тогава е вдигал безпомощно рамене. Дано сега вдигне мерника.
Отворено писмо до българския министър-председател Бойко Борисов 14.09.09
http://www.mafialand.de/Members/roth/offener-brief-an-den-bulgarischen-ministerpraesidenten-boyko-borisov
Превод Ивайло Иванов http://www.facebook.com/profile.php?id=799908149
В българския пристанищен град гражданите, между които също и членове на партия 'Зелените', се защитават срещу своеволията на една от могъщите групировки на България - ТИМ. Спомням си показанията на един предприемач, живеещ в Швейцария, комуто в главния офис на ТИМ в София, в прекия смисъл на думата са опряли дулото на пистолет в главата, за да го принудят на продаде предприятието си на ТИМ. Този предприемач още се страхува за живота си. Така се чувстват и смелите граждани на Варна, които се борят срещу продажбата на част от крайбрежието на Варна на групата ТИМ. Това е поводът за това отворено писмо до българския министър-председател.
Скъпи Бойко Борисов,
Още си спомням за нашия обстоен разговор през ноевмри 2007 в София, след представянето на книгата ми 'Новите демони'. Тогава бяхте още кмет на София.
Междувременно сте избран от българския народ за министър-председател. Поздравления за Вас и за българския народ, който ви възлага големи надежди.
Пиша ви, защото навремето оставихте в мен убеждението, че ще разчистите криминалните структури в страната, за да могат гражданите да не стават жертва на страха.
Днес научавам, че смели граждани на Варна биват масово заплашвани, понеже са се захванали с една могъща групировка - ТИМ.
На Вас и на Вашия митничар номер 1, г-н Ваньо Танов, тази групировка е добре известна. Спомням си как Ваньо Танов ми сподели, че в миналото разследванията срещу ТИМ са били нежелани и когато е имало такива, те са били силно възпрепятствани. В нашия разговор споделих, че според мен ТИМ е една модерна криминална форма, един вид мафия. Тогава Вие не изразихте несъгласие.
Основата на актуалния скандал, който изглежда се осъществява с подставени лица, е продажбата на 118 000 квадратни метра крайбрежна ивица във Варна. Земята е продадена на Холдинг Варна, зад който стои ТИМ, без спазване на законовите разпоредби за търг.
Срещу това се борят различни неправителствени организации и партия ЗЕЛЕНИТЕ. Вие сте информиран за случващото се от гражданите на Варна. Скандалът е, че сега тези граждани и техните роднини биват масово заплашвани. Сред заплашените е и престижният независим архитект г-жа Калина Митева Павлова. На тях всички им се внушава, че в България никой не може да им помогне. Те всички се страхуват за живота си.
Поради тази причина ви умолявам настоятелно да разясните този скандал. Вярвам, че ще направите всичко възможно, за да възтържествува най-сетне правото във Варна и гражданите да могат свободно да изразяват протеста си.
С Уважение,
Юрген Рот

понеделник, 14 септември 2009 г.

Враца е била старата столица на тракийското племе трибали


Нарцис търси планината на тракийските владетели край Враца, Жоро намери тъкачен стан на 6300 години при Мездра, а Сергей изрови оттам дезодорант на 17 века. Така фамилиарно се отнасят към тримата археолози във Врачанско, защото сензационните им открития в последните няколко години ги направиха популярни почти като фолк звезди. Стигна се дотам, че артефактите, които излизат от разкопаните земни пластове, помпат по-силно самочувствието на местните, отколкото съвременното им битие."Ние сме били голяма работа!", чуди се народът, който май взе да разбира от археология повече, отколкото от футбол.
Това лято ст.н.с. д-р Нарцис Торбов от Врачанския исторически музей продължи разкопките си край прохода "Вратцата", известен досега като природен феномен и истинско предизвикателство за алпинистите да катерят страховитите отвесни скали. Оказа се, че до "Вратцата", откъдето идва името на Враца, е разположена зле проучената доскоро местност Градище, която буквално е нагнетена с история. От две години насам Нарцис Торбов опровергава съшитата с бели конци теория на историци, които искали да се докарат на руснаците, че Вратица е славянско селище. Това, което намира Торбов под пластовете цивилизация, които спят под сипеите при Лудото езеро, се приближава до хипотезата му, че Враца е най-старата столица на трибалите. През четвърти век преди Христа там е живяло тракийското племе, а династическият му център е бил разположен в прохода "Вратцата" - все по-убеден е Нарцис Торбов.При разкопките това лято екипът му откри изгубената римска крепост "Валве", за която съобщава известният в древността историк Прокопий Кесарийски. Старинните хроники и новите находки показват, че укреплението е било построено край прохода "Вратцата" да охранява медните мини в планината. Археолозите извадиха и оловна пломба с печата на император Юстиниян от VI век, с която са пломбирани много ценни товари от столицата Константинопол. На обратната страна на пломбата личи образът на богинята на победата Нике.
Конкуренти на Нарцис Торбов по изравяне на сензации са археолозите Георги Ганецовски от врачанския музей и ст.н.с. д-р Сергей Торбатов от археологическия институт с музей към БАН. Уникалните им находки през сезона доказаха, че крепостта "Калето" край Мездра е не само важен кръстопът на Северозапада, но и религиозен център от праисторическата епоха до края на римското владичество по нашите земи. В "Калето" са наслоени култури от каменно-медната епоха, което ще рече от петото хилядолетие преди Христа, от траките - VII-VI век пр. Христа, от римско време - II-IV век, от византийския период - V-VI век, до Българското Средновековие - IХ-ХI век.
Пръв през лятото започна проучванията си Сергей Торбатов, според когото "Калето" е най-добре запазената римска крепост в българските земи. Става дума за запазени градежи от втори век на височина повече от пет метра, каквито у нас няма, а в Европа се броят на пръсти. От "Калето" са извадени сребърни и бронзови монети от времето на императорите Валериан Първи, Гордиан Трети и Карала. Тук за пет години са намерени монети от всички известни на науката номинали от римската епоха. В истински хит на археологическото лято обаче се превърна дезодорантът, който е на 17 века. Това е миниатюрен бронзов съд, в който са поставяни източни благовония. Реликварият е снабден с лостче за разбъркването им и отвори, през които излиза ароматът. "Ретро дезодорантът е уникален за музейните ни колекции" - категоричен е откривателят му Сергей Торбатов.
Археологът Георги Ганецовски като специалист по праистория обаче надцака Торбатов с находката си в своя терен на "Калето". От дълбочина 3 метра той извади тъкачен стан на 6300 години. Примитивната конструкция за изработване на първите платове преди 63 века е от вертикален тип с каменни тежести. Нишката се промушвала в дупки, издълбани в тежестите. Така древните са майсторили тъканите си.Компания на тази любопитна находка прави отлично запазена глинена пещ и каменна плоча, която се нагрявала до 800 градуса. Върху нея е изпичан хляб като в подниците, познати ни от бита на българите през средните векове и Възраждането.
Според археолога Георги Ганецовски това е неповторим шанс след повече от 6 хилядолетия да надникнем в едно жилище от времето на късния халколит. В него е избухнал стихиен пожар и обитателите му са били принудени да бягат панически, като са изоставили цялата си покъщнина и инвентар. Преди дни в жилището е намерен великолепен образец на праисторическа керамика от времето преди да бъде изобретено грънчарското колело. Това е глинено гърне, което макар че е моделирано с ръце, има изключително фини 5-милиметрови стени. То е украсено с врязани мотиви и спираловидни релефни форми.
Новооткритото праисторическо жилище е до "Светилището на тура", което бе сензацията на археологическото лято миналата година. Тогава сред остатъци от пепел, въглени, натрошена керамика и животински кости бяха намерени два черепа с огромни рога на турове - дивите предшественици на бика и бивола. Това светилище е на 6200 години и се намира до жилището в самия център на "Калето".Георги Ганецовски удължава разкопките си с намерение да стигне половин метър по-дълбоко и да намери допълнения към свещеното място - скулптурно изображение на Богинята Майка или още бичи рога, които са символ на Слънцето и мъжкото начало.
Райна Тошева

петък, 11 септември 2009 г.

Вашите добри пари в техните добри ръце...

Колко защитени са парите ви в компютърната интернет мрежа? Или в банката. Погледнете ТУК!

Кражби в Област Враца. Справка- Антонио Георгиев.

Враца
Областната управа на Враца е във фактически фалит, съобщи новият областен управител. От предвидените 169 хиляди лева издръжка за администрацията за тази година, до 31 юли са били изхарчени 839 000 лева.
"Дълговете ни обаче са по-големи, тъй като кабинетът Станишев е оставил неразплатени сметки от 250 000 лева и за 2008 година", обясни същият.. Задълженията не са покрити въпреки големият бюджетен излишък, с който правителството на тройната коалиция се хвалеше и който изхарчи ударно.
Харченето с пълна пара е регистрирано във всички разходни пера, освен в частта за заплати, сочи първоначалната ревизия във Враца. 100% са усвоени парите за представителни разходи на губернаторския кабинет. Само от предвидените 289 000 лева не е останала нито стотинка. Плащанията са отишли за вечери и цветя.
Това означава, че от януари до юли ексгубернаторът Антонио Георгиев всеки ден е поръчвал вечери и букети поне за по 1000 лева, съобщи приемникът му. Още по 2 200 лева средно са си прибрали на изпроводяк членовете на политическия кабинет на областния управител заради неизползвани от тях отпуски.
Станка Христова

четвъртък, 10 септември 2009 г.

Депутатите, гласували с чужди карти, се засрамили

Депутатите, които вчера са гласували с чужди карти, са изпитали чувство на срам от това, което са направили, заяви днес в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Стана ясно, че 11-те депутати са били от Коалиция за България, предаде БГНЕС.

сряда, 9 септември 2009 г.

Как Сашо Диков даде урок на държавата?!


След като се чу, че в Охридското езеро е потънал кораб с български туристи, държавната машина започна тежко да скърца. Държавната машина почива в събота и е трудно да я задвижиш.
За Сашо Диков обаче няма делник, няма празник. Минути след първата информация за трагедията той спря програмата на своята кабеларка и попита българите какво знаят и какво не знаят. Хората се обаждаха и така парче по парче започна да се подрежда пъзела на драмата. Откри се първата снимка на потъналия кораб, открит бе първият свидетел, после чухме и първия човек, успял да изплува от ледените води на езерото.
В това време държавната машина едва правеше първите си обороти. Говорителят на МВнР отговаряше на журналистическите въпроси с неприкрита неприязън. Явно му бяха развалили почивката. А и още нямаше „официална позиция”. Макар преди официалните позиции да е нужно поне човешко съпричастие. След няколко часа заместник министърът Марин Райков, който отлиташе за Охрид, знаеше за събитията много по-малко отколкото бай Пешо от Каспичан.
Бай Пешо просто гледаше „Канал 3”. Любопитно беше да се наблюдава как се задвижват медиите. Първото съобщение беше на „Хоризонт”, ако не се лъжа. Агенция „Фокус” изостана малко, но след това стана най-цитираната агенция, държавната БТА изобщо не се чу. Първа „Нова телевизия” пусна надпис с информация за трагедията. Докато течеше „Царете на комедията”. Беше си направо грозно. Но все пак по-добре от БНТ, която високомерно мълчеше. На „Сан Стефано” си мислеха, че още е 1989 година и хората щат не щат ще чакат да се натуткат. И че Диков е още млад журналист в тяхната спортна редакция. Сашо Диков обаче вече има кабеларка и с двама души екип вече знаеше всичко, докато в БНТ с 2 хиляди души на държавна заплата още задвижваха машината. И когато най-после измъдриха извънредни новини, показаха това, за което Сашо Диков никога не би се сетил.
Сензационно! Показаха интервю с министър Румяна Желева от Брюксел. От Брюксел ни разказаха за това, което се случва в Охрид. Както едно време екипите на БНТ пак седяха в Брюксел, вместо да ходят до Сребреница, примерно. Телевизия „Европа” действаше малко по-експедитивно, но беше жалко да се гледа как „първата новинарска телевизия” пуска новини – записани кой знае кога, докато зрителите знаят вече много повече.
Сашо Диков вече очерта кръга на селищата, откъдето бяха тръгнали на екскурзия загиналите, когато дойде странната информация, че те са от Пловдив. Някой в Общината не беше в час. Новината стана официална и се поде от сайтовете. Кметът Славчо Атанасов, който вече беше съгласувал с дядо Николай промяната на официалната програма, не отрече.
Върхът на информационната осведоменост на държавата обаче бе изявлението на Бойко Борисов, че наистина загиналите са от Пловдив. И даже е привикал веднага областният управител.
Тук вече Сашо Диков се глътна езика – не можеше да предположи, че той знае повече от министър-председателя. И не посмя да му каже: „Що говориш глупости, я уволни тези, които те информират.” Лека полека всичко дойде на мястото си, днес „Канал 3” пак си е проста кабеларка, а утре Сашо Диков ще се чуди как да плати на своите хора.
А вероятно утре 2000 души от БНТ ще се наредят за заплата. Няма да имат проблеми.
И се чудя – не би ли било редно държавата да си вземе от 70-те милиона, с които издържа националната ни телевизия, едно 7 000 лева и да ги даде на „Канал 3” – защото кабеларката свърши важна държавна работа.
Но по-важен от парите е урокът – Сашо показа нагледно как се стига до истината.
Стига се с помощта на всички българи.
Стига се, когато говориш открито с всички. И търсиш помощта им. Вместо да съчиняваш официални съобщения.
Ето, това трябва да научи държавата. Като за начало може да предложи на Сашо Диков да оглави БНТ. На което той със сигурност ще се изсмее. Всички знаем, че е луд, но чак пък толкова не е…
Евгени Тодоров

Приятели на парче - продават се изгодно.

09.09.2009
Стремежът към извличане на печалби от интернет ражда все нови идеи. Продава се всичко, дори и... приятелите.
Навярно няма потребител, който да не е получил по електронната си поща покана от непознат за "приятелство" в някоя от популярните социални мрежи, било то "Фейсбук", или професионалната LinkedIn.
И докато ухажваните се чудят да приемат или откажат предложението, канещите потриват доволно ръце от набъбващата колекция "социални приятели".
Австралийска компания вижда доходоносна възможност в продажбата именно на приятели.
uSocial, специализирана в онлайн маркетинга, предлага на заинтересувани купувачи да се сдобият с "другарчета" в социалната мрежа "Фейсбук".
Цените на пакетните оферти започват от 177 долара за хиляда бройки, за да стигнат 1167 долара за десет хиляди приятели.
"Фейсбук" е много ефективен маркетингов инструмент. Ако имате много приятели в мрежата, можете не само да общувате с тях, но също така да им предлагате стоки и услуги", коментира Леон Хил, изпълнителен директор на uSocial.
Във "Фейсбук", разбира се, не са щастливи от факта, че някой се опитва да печели на техен гръб.
Ще разследваме подобна практика, казват от "Фейсбук".
В изявление по случая компанията предупреждава потенциалните клиенти на uSocial да бъдат предпазливи, тъй като няма сигурност за качеството на продаваните контакти.

вторник, 8 септември 2009 г.

Минута неВнимание, цял живот баща..!

Пепа и Страхил и резултатът Тошко.
Жена робот! Made in BG !!
Хвани Богат!!
Язовир от любов.
Спиро търси ганка!
Мартин Карбовски и бай Хасан в сложна ситуация.
И много още!!
Всичко това на видео ТУК !

петък, 4 септември 2009 г.

5 причини да смятаме животните за по-добри от хората.


1. Не се бъркат в чуждата работа
Срещали ли сте баш майстора? Този човек с миризлив потник и хартиена шапка, който разбира от всичко? Ако един такъв индивид с огромни сърце и уста ви надува достатъчно дълго главата, то може да се превърнете в убиец! Затова уважавам пълната апатия на дивите животни към чуждите дела. Правилото е просто – ако не им плюеш в супата, не ги интересува. Те няма да дойдат с нежелани мъдри съвети, нито ще подадат некадърни лапи или копита, за да помогнат. Няма да видите змия да обяснява на бобър как да си строи бента, или пък слон да маха с уши, за да учи птичките как се лети. Това е така, защото животните са запазили невероятния природен инстинкт да си знаят интереса.
2. Живеят зелено
Никой досега не е обвинил животински вид или дори единичен индивид в унищожаване на околната среда. Само внесените от хората в друга екосистема животни са причинявали някакви щети на природния баланс. За разлика от нас, те умеят да живеят природно, без някой да ги учи или да четат книжки по темата. Така че „божествената” ни намеса пак се е оказала един epic fail. Те просто се разбират с камъните, водите и тревичките. Ако питате последните три какво мислят за хората, те ще се изхрачат и ще отвърнат „Мръсници!” и ще са прави. Мръсници сме. Осрахме дори въздуха.
3. Нямат икономика и не им пука за нея
Този факт автоматично ги прави в пъти по-спокойни и честни от нас. Като искат храна, просто отиват за нея. Пътува им се? Отново – просто тръгват. Понякога трябва да се справят с пречки като лошо време. Сами научават децата си на каквото е нужно за начало. За останалото малките отговарят. А хората? Яде ни се – трябват пари. Пътува ни се – трябват пари (и подходящо време). Образование на децата? ПАРИ! Само с домашно обучение няма дори работа като касиери да си намерят. Ние теглим заеми, борим се за ненужни придобивки, страдаме и от природните и от икономическите бедствия. Съжалявам, сами сме се прецакали.
4. Няма животни наркомани и алкохолици
За някои животни е известно, че имат своя дрога. За котките това е валерианът, за носорозите – пустинната млечка. Обаче не сте чули по Animal Planet за котки, ограбили роднини да купят валериан или пък разбили аптека със същата цел. Няма и телевизионно предаване за поправили се животни-алкохолици. Единствените представители на фауната, придобили пристрастявания, всъщност са такива, съжителстващи с хора. Природно те просто не злоупотребяват. Така, че освен мръсници, ние сме един вид и Дявола за тях.
5. Без домашно насилие
Навремето Джордж Карлин попита: „Кога последно чухте как петел се е прибрал след работа и е смачкал от бой кокошката си? Никога! Не се случва! Знаете ли защо? Защото кокошките са почтени хора!”
Дори вълците не упражняват безпричинно насилие над себеподобните си, така че май има за какво да се замислим.

Обобщено – ние сме досадни, алчни и объркани мръсници с наркотична и алкохолна зависимост и подчертана склонност към излишна агресия и дори когато мислим благото на природата, се проваляме.
Дългото изречение горе подсказва една мисъл – защо решихме, че сме по-добри от животното?
Като теглим чертата, ние сме Дявола за тях. Добре, че не са религиозни.
автор: abyss

сряда, 2 септември 2009 г.

Какво става в Сърбия..

1996 год. Вежди Рашидов се гордее с титлата Главен Мултак. Всички ВГ гадове накуп му ръкопляскат. От Иван Славков до Желю Желев. И още такива.

Бг Президентът се клонира

На 28 юни президентът Георги Първанов навърши 52 лазарника. В навечерието на празника му обаче държавният глава бе цитиран като участник в интересна случка.

Публичната тайна е,че той е баща на бъдещото бебе на певицата Мариана Попова.

За връзка между двамата се заговори преди година. Политикът не отрони и дума по темата, за разлика от певицата, която потвърди.

Малко по-късно тя допълни:
Много харесвам Първанов като мъж. Даже бих могла да го обичам.

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically