Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

четвъртък, 23 октомври 2008 г.

Интервю на гл. редактор на българския вестник в САЩ "Старт BG Чикаго" Кл.ВЕЛИЧКОВ с лидера на Демократи за силна България Иван КОСТОВ

Климент ВЕЛИЧКОВ се загрижил за позицията на ДСБ.
Кой е Климент ВЕЛИЧКОВ?
Поинтересувайте се...

Климент ВЕЛИЧКОВ: Изискването за "отседналост" при предстоящите избори за евродепутати можем да възприемем като дискриминация към българите, пребиваващи в чужбина. Не се ли прави това само, за да се елиминират гласовете на българските граждани от турски произход, живеещи в Турция по един силов начин, но което лишава и нас, българите в САЩ, от право на вот? Не ще ли станат тенденция подобни действия - неудобните някому реалности да се отстраняват по силов начин? *

Иван КОСТОВ: Заложеният в закона принцип на отседналост защитава права и изисква известна симетричност с отговорностите, които правата носят. Този принцип е заложен в Директивата на ЕС за местните избори. Според нея всеки европейски гражданин, който е отседнал в община на коя да е страна-членка има право да избира местната власт. Плаща данъци на общината - има право да посочи кой да я управлява. Същият принцип се реализира от страните и при изборите за Европейски парламент. Всеки европейски гражданин отседнал в държава-членка и не гласувал в своите избори за ЕП има право да гласува за евродепутати.
Следователно, за европейците избирателните права се основават на две условия едновременно. Гражданство в страна -членка и отседналост в страна-членка пораждат едно активно и пасивно избирателно право.
Позициите на всички партии в 40-то Народно събрание, без ДПС, е избирателния закон за местната власт да бъде решен на базата на посочения по-горе принцип. В този смисъл отговорът е "да". Но начинът не е силов, а справедлив. Без това решение европейски граждани, които имат и гражданство на страна - не членка и не са отседнали в страна-членка имат само права и нямат отговорности към нашата европейска общност.

Климент ВЕЛИЧКОВ: Наистина ли няма спасение в Родината ни от властта на парите и корупционната същност на непродуктивния капитал на безотговорни български олигарси и по-малки техни подражатели и сподвижници, неспособни да създадат база за развитие на България, няма и изход от катастрофалната мизерия, на която обрекоха безброй наши сънародници?

Иван КОСТОВ: Разбира се, има спасение от властващата олигархия и то е в правилният граждански избор на българите. Ако не вярвах в това, нямаше да съм политик.

Климент ВЕЛИЧКОВ: Позициите на Демократи за силна България по въпроси като скандалната изложба в Брюксел "Великолепие на България", за пенсиите, здравеопазване и пр. впечатляват с дух, отговорност и реализъм. Какви са приоритетите ви в реален и близък план?

Иван КОСТОВ: Първият приоритет е вота на недоверие за кризата в държавната политика по здравеопазване.
Вторият приоритет на ДСБ, не по важност, а по актуалност, е да накараме управляващите да наложат обезпечителни мерки срещу Людмил Стойков, виден спонсор на БСП и Първанов, защото злоупотребите му по програма САПАРД ще причинят пряка вреда върху всички. Причината е, че министерството на финансите на България трябва да възстанови откраднатите средства на останалите европейски данъкоплатци.
Третият е един законопроект за пенсиите, в чиято подкрепа събираме подписи. Призоваваме ви да поканите своите близки да се включат в подписката. Тя върви добре и кара управляващите да се страхуват.
Четвъртият е да разкрием мащабите на облагодетелстването на олигархията от ДПС, турските фирми и турската държава от членството на България в ЕС.
Петият е да приемем такъв закон за културното наследство, който да противодейства на най-масовата българска организирана престъпност.
Имаме разбира се и други, задачи, сред които са следващите вотове на недоверие: 1) за енергийната зависимост от Русия и злоупотребите на Р.Овч.; 2) за провалите в противодействието на престъпността; 3) за неизпълнените обещания за социално отговорна политика.

Климент ВЕЛИЧКОВ: Как виждате нашата роля - на българите, живеещи в чужбина, на националната ни, българска, сцена?

Иван КОСТОВ: Пожелавам на всички Ваши читатели много повече интерес и внимание към случващото се в Родината им и активна гражданска позиция. Вече сме много близо един до друг. Редом сме във виртуалното пространство.

Климент ВЕЛИЧКОВ: Какво /важно/ забравих да питам?

Иван КОСТОВ: Забравеният въпрос е "за кого бих гласувал на предварителните избори в САЩ?". Бъдете здрав!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically