Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

сряда, 8 октомври 2008 г.

В почти всички Български медии началниците Били и Са Агенти на ДС

Петима души от Съвета за електронни медии и 20 журналисти - шефове, зам.-шефове и началници на отдели, са били сътрудници в БТА, агенти или щатни служители на Държавна сигурност и военното разузнаване.
Комисията по досиета съобщи днес първите имена от медиите, които бяха подложени на проверка. Стартът е с държавните медии. До дни ще бъдат казани и агентите от БНТ и БНР.
Общо 71 журналисти на ръководни постове преди и сега в БТА са били проверявани. В СЕМ проверените са общо 56.
80 медии все още не са подали информация за журналистите си, които заемат ръководни постове.
Трима са военните разведки, работили в БТА. Това е бившият шеф на агенцията в периода 1995-1997 г. Милен Вълков и началникът на отдел "Справочна информация" до 2003 г. Любомир Йорданов, както и главният редактор на Информация за чужбина Христо Петров. Името на Вълков излиза и сред сътрудниците на ДС в списъка на СЕМ. В момента той е председател на Съюза на българските журналисти.
Две жени има сред журналистките-агентки. Лидия Василева, която е била главен редактор на Международна информация до 2000 г. е докладвала под псевдоним Роза. Другата - Цанка Стойчева, ръководила "Канал Новини", е сътрудничила на Разузнавателното управление на ГЩ като хазяйка на конспиративна квартира. Стойчева е носила и името Искра.
Секретен сътрудник на ДС е бил ексдиректорът на агенцията Иво Инджев, който водеше предаването "В десятката" по бТВ, но по-късно бе свален от ефир заради гаф с информация за президента. Инджев е работил за службите под името Ивайло.
Главният редактор на сп. "Паралели" за периода 1991 г.-1994 г. Красимир Друмев е минал през степените сътрудник, секретен сътрудник и агент под имената Огнян и Дунаев.
Като щатен служител на ДС е посочен главният редактор на Международна информация до 1990 г. Методи Кръстев. Той е уволнен от ДС през 1969 г. В БТА е оглавявал и сп "По света".
Двоен агент - на ДС и на Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМНО) е бил главният редактор на сп. "Паралели" до 1998 г. , а сега кореспондент на столичен ежедневник от Италия Румен Михайлов с псевдоним Руслан.
Под псевдоним Рилски се е подвизавал друг действащ журналист-Евгений Дончев. Той е бил секретен сътрудник на ДС, а в БТА е заемал постовете главен редактор на "печат" и зам.-главен директор на агенцията до 1993 г.
Бившият главен редактор на сп. "Наука и техника" Веселин Василев е бил агент и секретен сътрудник Кольо.
В списъка са и имената на Павел Пашев, секретен сътрудник на ДС, който е оглавявал отдел Икономическа информация в БТА, първият зам.главен директор Ненчо Хранов, главен редактор на Международните новини Георги Груев, който е сътрудничил на РУМНО, друг шеф на информацията от чужбина Георги Белчев, както и зам.-главният директор Борислав Костурков, агент Страхил в ДС.
Най-дългогодишният шеф на БТА Боян Трайков, който е заемал поста от 1981 до 1990 г., е бил агент "Тибо" и "Ивайло".
Петимата членове на СЕМ, донасяли за службите, са Веселин Стойков, секретен сътрудник на ДС, Първо главно и научно-техническото разузнаване под агентурното име Сталев, Борислав Шабански-агент "Феникс", бивш шеф на дирекция Лицензиране към СЕМ, Людмил Стайков, сътрудничил на Шесто управление на ДС и Михаил Бързанов - агент Вихрен, който е оглавявал информационните технологии към съвета за два месеца през 2007 година.
Петият е вече посоченият Милен Вълков, който излезе и в списъка на БТА, като неин бивш директор.
От Комисията по досиета съобщиха още, че бившият председател на Държавната агенция за бежанците Бойко Антонов е бил щатен сътрудник - разузнавач към бившата Държавна сигурност.
Даниела Маркова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically