Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

понеделник, 27 октомври 2008 г.

Кой е бащата на Георги Пирински?

Георги Николов Зайков, известен като Гео Зайков или Георги Пирински, е комунистически и профсъюзен деец от България, македонист.

Зайков е роден на 15 август 1901 г. в Банско. През 1923 г. той е изпратен от Коминтерна в САЩ, където остава до 1951 г. Там той е бил функционер на Македоно-американския народен съюз - организация на македонски емигранти, която има за цел обединението на Македония в „независима държава на македонски славяни, албанци, евреи, турци и аромъни“. Председател на която е Смиле Войданов. Зайков развива проюгославска пропаганда.
Зайков/Пирински е изгонен от американските власти заедно със семейството си заради комунистическа дейност.

В същото време е и изправен пред Съдебните Органи от Македонската Организация в която е членувал по повод присвояване на организционни пари.

След завръщането си в България той заема отговорни партийни и държавни постове. Съпругата му Полин Пиринска става преподавател по американска литература в СУ "Св. Климент Охридски", а синът му Георги Пирински се издига като активист на БКП и специалист по външна търговия.
Умира на 7 декември 1992 г.

Въпросното лице пристига в САЩ,като емигрант на 2 Август,1923 год. Преди септемврийското въстание от тази година,а не след него. Развил левосектанска комунистическа дейност в САЩ, той бива разследван от властите,осъден за противоамериканска дейност и депортиран за България на 2.Август,1951 год. Въпросното лице е родено с името Георги Зайков.. Фамилното име обикновено е гордост за бъгарина,който се стреми да го запази и продължи.
Никой не е в състояние да ме накара мене лично да променя моето фамилно име. Затова и децата ми носят имената на баща ми,на майка ми,на дядовци и баби. Положението е било по-различно за Георги Зайков,който се е страмувал от фамилното си име и сравнението му със зайците,които са познати със страхливостта си. Затова той решил и от Зайков се преименувал с името на гордата планина в нашият край - Пирин. Станал Пирински,за да се сравнява с гордата планина. Защо някои от нашите хора в САЩ променят имената си и от Илиев стават на Луис. От Шамандуров се превръщат в Стивенс. От Иванов стават Джонс и пр. Говорих и за случая с името на Пирински. Отговорено и обяснено ми бе,че това се случва. но-често с хора,които са психически нестабилни и които считат,че с промяната на името ще настъпят промяни в положителна форма и в тяхната психология. Някои се наричат Наполеон Бонапарт,други твърдят,че са Александър -Велики и пр. Новопрекръстения Зайков -Пирински е бил един от тази група „Българи”.

Др. Иван Ил.Гаджев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically