Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

понеделник, 30 март 2009 г.

За доверието...

Доверието според българския манталитет е направо задължително. И е обязаност на събеседника. Не е дълг на онзи, който заявява и убеждава, а на другия, който слуша и преценява... ако преценява. Повечето от нас вътре в себе си сме убедени, че дължим доверие всекиму, докато той не го съсипе. Вместо да очакваме той да създаде това доверие, да го вдъхне, да го потвърди, па тогава чак да се възползва.
Припомням си не един и два случая в този живот, когато съм преживявал скандали на тема "Ти не ми вярваш!" Близки и далечни са ме навиквали, загдето им се видяло, че се усъмнявам в думи, в обещания, в дела. И понеже нямам воля да отричам, най-често съм си признавал. Без дори да знам защо не вярвам, без да знам защо признавам. Такива необмислени признания са ми донесли повече проблеми, неприятности и щети от повечето действителни вражди. Някои от тези лица се превърнаха в доживотни душмани.
Само защото не ги излъгах, че им вярвам...
Понякога, особено в криминалния пласт на живота, онзи, който по някакъв начин издаде недоверието си, може да загуби живота си. Човекът, който не се финтира, там се приема като опасен. Той се превръща в пречка, а оттам и в жертва.
Няма средностатически българин, който да потърси причината за насрещното недоверие в себе си. "Ти не ми вярваш!" е вик страстен, по своему искрен, но и разрушителен. Възмущението в този вик е изпепеляващо. Този вик не признава невинни, никога не търси правота, основания, най-невинни съмнения. Дори хора, които пет пари не дават за честта си, в подобен момент се сещат за нея.
Да търсим причината в себе си е дарба, не твърде често срещана по нашите земи. Самохаресване и агресивна безкритичност към собствените качества определят отношенията в повечето обществени слоеве. Партньори, приятели, събеседници, близки или чужди хора биват обвинявани за причини, които трябва да потърсим в себе си. "Ти не ме харесваш!" е вопъл, в който освен разочарование ясно се разчита и закана.
Да не говорим пък за "Ти не ме обичаш!"..

2 коментара:

  1. Не съди прибързано за нищо в Живота
    Един баща имал четирима сина. Той искал да им предаде мъдростта, натрупания през годините си опит и най-вече да ги научи да не съдят прибързано за нещата от живота.
    Когато момчетата пораснали, баща им решил да им даде един урок. Изпратил всеки от тях в различен сезон да наблюдава едно крушово дърво, което се намирало далече от дома им.
    Когато всички момчета изпълнили своята задача и се завърнали обратно вкъщи, баща им ги събрал заедно и ги помолил всеки от тях да опише какво точно е видял.
    Най-големият син бил при крушовото дърво през зимата. Той споделил, че то изглеждало ужасно. Било разкривено, приличало на изсъхнало, а клоните му били сковани от лед и сняг...
    Вторият син отишъл през пролетта. Той не бил съгласен с брат си и казал, че дървото е било свежо и зелено, току-що разлистено, преливащо от живот и изглеждало пълно с обещания...
    Най-малкият брат бил при дървото през есента. Той обяснил, че и тримата му братя грешат. Заявил, че дървото било напълно узряло и започвало вече да повяхва. А навред около него се излъчвало непознато за сетивата му удовлетворение... Бил очарован от гледката и си помислил, че не е виждал по-красиво нещо през живота си.
    Тогава бащата с усмивка им обяснил, че всички до един имат право, защото всеки от тях е видял единствено и само един от сезоните в живота на това крушово дърво... А после ги посъветвал, никога вече да не съдят за дърво или за човек само по един от неговите сезони. Обяснил им, че удовлетворението, радостта, любовта и мъдростта, които определят същността на живота, могат да бъдат измерени само накрая, когато са преминали всичките сезони... Казал им, че ако се сметнат за победени през зимата, може да загубят обещанието на пролетта, да не видят очарованието на лятото и да не усетят удовлетворението на есента.
    Затова и ТИ, не оставяй болката, причинена от един сезон да разруши щастието ти през останалите. Понеси със смелост и трудностите и лошите моменти, с които се сблъскваш, за да можеш след това да се радваш пълноценно на добрите времена, които те очакват!

    ОтговорИзтриване
  2. Пропуснала съм лятото, но и без него смисъла е ясен.

    ОтговорИзтриване

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically