Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

петък, 4 април 2008 г.

2000 лв. за наш граничар на убит източногерманец

Не само на Берлинската стена, но и на границата на някогашните социалистически “братски страни”, като България са били застрелвани граждани на ГДР по заповед на бившите тайни служби - Щази.Това пише електронното издание на сп. “Шпигел” по повод отбелязваната днес 18-а годишнина от падането на Берлинската стена, предаде "Фокус". Според изданието, позоваващо се на разсекретени документи на Щази, властите в Източен Берлин са плащали висока премия на българските граничари за главата на всеки разстрелян гражданин на ГДР. Труповете са били заравяни на самата граничната линия, отбелязва изданието.До края на 1989 г. са били убити по последни данни между 600 до 800 души на Берлинската стена и германско-германската граница. Гражданите на Източна Германия са били мишена не само на вътрешната германска граница, но и в опита им да избягат през някоя от “братските социалистически страни”, като например Унгария и България. Действията на властите в балканската република, разположена на Черно море, са се отличавали обаче с особена жестокост – и то не без пряката благословия на ръководството в Източен Берлин. Според данни, получени в разговор с някогашен офицер от българските гранични войски, посолството на ГДР в София е изплащало по 2000 лева за всеки застрелян източногерманец, опитал се да премине нелегално през българската граница. Едновременно с това на отличилите се стрелци е било давано като извънредна награда няколкодневна отпуска – жестока практика, използвана и в останалите страни от Източни блок.Бивши служители на посолството на ГДР в София потвърдиха пред изданието, че българските граничари са получавали пари за главата на всеки германец, опитал се да избяга през България на Запад. Ако наистина се окаже, че властите в ГДР са плащали пари за убийството на свои граждани в България, това ще даде обяснение на факта, защо някои от германските граждани, опитали се да преминат нелегално българската граница, са били екзекутирани редовно с изстрел в тила. Труповете са били погребвани почти винаги до граничната полоса, като много често телата на застреляните бежанци са били изяждани от диви животни.Доказателство за нечовешката жестока практика са тайното споразумение с посолството на ГДР в София, сключено през февруари 1975 г. с Главната прокуратура на България. В документа се посочва, че труповете на застреляните на границата германци е трябвало да бъдат предадени на властите в Берлин или погребани в общи гробове в България. Според “Шпигел” уговорката между Берлин и София за предаване на труповете е била резултат на няколкогодишните усилия на родители на застреляни в България източногермански младежи, обявени за безследно изчезнали. И до ден днешен остава обаче неразкрит въпросът за останките на застреляните в България германски граждани. Отчасти е ясно едно: телата не са били изгаряни, тъй като това е било забранено от българските закони.
Малко след падането на режима в София бившият български вътрешен министър Атанас Семерджиев забрани изрично да бъдат посочени местата с гробовете с аргумента, че трябва да се отдаде заслужена почит на “покоя” на загиналите!?
Изданието отбелязва, че и до днес, нито българското вътрешно министерство, нито граничните войски са излезли с официално становище по случая. Точно колко бегълци са били застреляни на българската граница, едва ли ще се узнае някога. По спомен на български граничари понякога дори се е стигало до екзекутирането на цели семейства с децата им. От архивите на Щази става видно, че в периода до 1989 г. е имало най-малко 2000 опита за нелегално преминаване на българската граница. До този момент са известни обаче 17 случая, при които на българската граница са били убивани германски бегълци, посочва в заключение "Шпигел".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically