Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

неделя, 20 април 2008 г.

Бойчиновци, Република България

Deutsche Welle, Germany, Юлия Андонова


Концерт във Виена не успя да събере пари за нова българска църква

Виена-Австрия,Сейнт Луис-САЩ, Бойчиновци-България.

Виена, Европа
Около 1 350 евро за строежа на нова българска църква в австрийската столица бяха събрани от дарения на публиката миналия четвъртък на благотворителен концерт във Виена на казанлъшкия църковен хор "Св. Йоан Дамаскин".
Около 250 души дойдоха да чуят изпълнението на хора във виенската Агустинеркирхе.
Българската църковна община във Виена съществува от 1967 година. Настоящата църква "Св. Иван Рилски", която е с размерите на параклис, се намира в двора на жилищния комплекс на българското посолство. Църквата отдавна е отесняла за хилядите вярващи, които идват особено по големите празници като Коледа и Великден. Затова от много години насам, църковната община събира средства за строежа на нов, по-голям български православен храм в австрийската столица.
Виенската община е отделила и парцел за него, но все още няма достатъчно средства за започване на строежа.
Отец Иван Петкин от българската православна църква във Виена: "Бях попитан преди известно време от двама-трима души как ще изглежда църквата. Дори единият от тях ми каза, че ако няма куполи отгоре, кубета, той няма да дойде в църквата. И аз казах, че това зависи от нас – дали ще има кубета и колко ще бъдат те, и дали въобще ще ги има... Дали въобще ще имаме църква. Защото ако искаме да имаме църква, трябва да си я построиме сами."

Сейнт Луис,Съединени Щати
На 14 октомври 2007 г. църквата "Света Троица" в Мадисън, Илиноис, чества вековен юбилей. Храмът се намира на 10 мили от центъра на Сейнт Луис и обслужва всички българи от този регион. Енорията "Света Троица" е най-старата българска православна община в САЩ. През 1906 г. е основано първото българско православно църковно настоятелство в Мадисън, поставило си за цел да изгради благолепен енорийски храм и духовен център. Закупен е парцел между две улици в града и през пролетта на 1907 г. започва строежа на храма. Последвалата икономическа криза в Щатите (т. нар. "голяма депресия") забавя градежа, като инвеститорите губят повече от 100 000 долара - крупна сума за онова време. Така или иначе "Света Троица" в Мадисън, Илинойс вече 100 години е факт.

Бойчиновци, Република България
На 6 май 2007 г. тържественият камбанен звън на новопостроения храм „Св. Георги Победоносец” възвести на множеството миряни и гости откриването на първата новоосветена църква в Бойчиновци, област Монтана, България.

Balkan Echo, USA, Стоян Борисов Динев
...Нека Делата говорят повече от многото думи. В този смисъл, и нашият коментар ще е не на място. Кратко можем да добавим : "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил..." Това изсече на камък преди много лета Хан Омуртаг.
По повод наши въпроси Румен Рафаилов Игнатов- основна фигура сред съзидателите на храма „Св. Георги Победоносец” в Бойчиновци също прецени, че не винаги подробностите са най-важното.


Българско радио от Чикаго.Слушайте на живо ТУК Contact USA tel. 1 847 436 4042 or ICQ 250 888 742

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically