Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

петък, 4 април 2008 г.

Матиас Руст

Или малко инфо за "мощната" Червена Армия

На 28 май 1987 година, във времето на Студената война - 19-годишният германски пилот Матиас Руст излита с четириместен спортен самолет “Чесна” от Хамбург, Германия, и се приземява на Червения площад. Скандалът предизвиква серия от уволнения по върховете на съветската армия... Горбачов сменя министъра на отбраната Сергей Соколов, командващия съветската ПВО Александър Колдунов и московската ПВО Анатолий Константинов, както и командващия на ВВС Александър Ефимов. Новият министър на отбраната Дмитрий Язов, макар и назначен от Горбачов, впоследствие участва в преврата срещу него.

Според една от версиите Руст излита с “Чесна”-та и заявява официално, че полетът му е за Стокхолм. В даден момент, прекъсва връзката с финландската диспечерска служба и над бреговата линия на Балтийско море се насочва към СССР. Същия ден в Съюза празнуват "Деня на граничаря", заради което може би заниженият контрол е позволил на Руст да проникне в съветското въздушно пространство. Руските ВВС възприели спортния самолет на Руст ту за самолет, извършващ издирвателни и спасителни операции, ту за вертолет, извършващ снимки ниско над земната повърхност, а все пак вдигнатите по тревога два дежурни изтребителя са били върнати в базата.

Матиас Руст каца на Червения площад, близо до храма “Василий Блажени”, след което започва да раздава автографи. Десетина минути по-късно е арестуван и обвинен в хулиганство, нарушение на авиационното законодателство, незаконно пресичане на съветската граница. Получава четири години затвор, но след излежаване на част от присъдата, е амнистиран. “Чесна”-та днес е собственост на богат японски бизнесмен, който го съхранява в самолетен хангар с надеждата, че стойността на самолета с времето само ще расте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници
Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically