Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

събота, 1 ноември 2008 г.

Стотина семейства управляват България

Те са и господари на ъндърграунда, и негови слуги.

Журналистът Григор Лилов е автор на сензационната книга "Най-богатите българи", осветила биографиите, фирмите и състоянието във валута на 782 лица от висшия елит. Негов е бестселърът "Тайните на големите играчи" - за прегръдката между мафията и властта. Последната му книга "Либийска връзка" скандализира с истините за "подвизите" на медсестрите ни, които се заканват да го съдят, за комисионите на Кадафи, текли към три родни правителства, за $ 4.2 млрд. дългове за приятели-концесионери, за подкупи на министри и за смъртта на посветените в аферата. Новата му книга “Ъндърграунд” е поредната сензация на книжния пазар. Журналистът, който отдавна е на ти с големите пари и големите играчи в политиката и бизнеса, разяснява за “БЛИЦ” кой кой е в едното и другото.

- Висаджиите, Поли Пантев, Илия Павлов, Маджо, Венци Стефанов, Карамански, Доктора, Самоковеца, Амигоса и др. ли са истинските повелители на подземния свят, за които разказваш в новите си книги?
- Не. Те са неговият образ, проектиран за парлама пред общественото внимание. Зад тях надничат добре гледаните физиономии на политиците ни - от Милен Велчев до Мирослав Севлиевски, от премиера Беров през Командира Костов и премиера със синя кръв Симеон до сегашните ни управници. Новата ми книга - първата от поредицата "Ъндърграунд", е колкото за едните, толкова и за другите. Защото мъртвите и онези, отложените засега мъртъвци, са пешките в рулетката, чрез която се разиграват милиарди левове и евро, живота на десетки и стотици хора. И едните, и другите изповядват максимата на Доктора - "Животът ти не струва колкото костюма ми!"

- За това се говори отдавна, но фактите, фактите...
- Не ви достигат ли?! Те са в изобилие, но хората на върха държат руля на обществената машина, властта и публичността в страната. Например тоя Людмил Стойков от Перник!

- Какво за него?
- Защо се мълчи, че той е регистрирал модната агенция "Ивет Фешън", чиито пеперудки редовно виждаме на страницата за прогнозата за времето в "Труд"?! Същите пърхат и около обитателите на "Дондуков" 1 - президентството, както и около "Дондуков" 2 - Министерския съвет. Кацат и върху властниците от площад "Народно събрание". А, да не забравя - между другото тези хубавици представяха и колекциите на Жени Живкова. Тоя Стойков се пише спонсор на изявите на Елена Йончева. Приятелката на премиера пък е много близка с приятелката на Стойков - Елза Радкова. В определени среди неизвестната иначе красавица е много популярна - най-вече със страстта си към часовниците, инструктирани с диаманти - "Шопар", "Елис Нардин" и др.

- Тогава чий човек е Людмил Стойков?
- Единствен президентът съобщи, че той е приватизирал заводите си и е натрупал голямото си имане по време на синьото управление. Но явно и държавният глава бърка родовото му обкръжение. Не знам дали е разбрал, но брат му Емил Стойков е един от митническите шефове у нас - обаче не по времето на сегашната коалиция, а при царя-премиер. Една от офшорките - "Класик тръвъл сървисис", е на Сейшелите, които са любимата финансова дестинация за миленвелчевци и прочие министри на Симеон. И най-сетне - други офшорки са регистрирани в Белиз, където се намират и много подобни фирми, свързани пък с ДПС. Това е портретът на Люси Стойков - тоя бизнес-политически брокер, на чиято трапеза са подредени всички разноцветни управления и съответните им първи управници.

Затова и името му гръмна едва след скандала с Брюксел,

а не преди една, две или повече години.

- А негово царско величество Симеон Втори има ли го в тая мозайка?
- Като всеки човек без воля и значение – той е навсякъде. Най-едрата подставена фигура! Взема далеч повече от останалите кукли. За Симеон въобще не ми се говори. В "Либийска връзка" ясно съм посочил кои негови министри и негови познати - включително разследваният италиански "бизнесмен" Пиерпаоло Черани - са организирали банки за търговия с органи, хемодиализни центрове и търговия с фалшиви лекарства у нас и по света. Всъщност точно тези тайни механизми на управление, влияние, власт и пари съм проследил подробно и в поредицата си "Ъндърграунд".

- Откъде се пръкнаха подземните босове в България?
- Назначиха ги! Не се учудвайте - във ведомостта на едно от изданията, в които работех, беше записано в щата едно лице – с посочена длъжност "лидер на политическа сила"?!

- А ние, простосмъртните?
- Не отговаряме на условията! Трябва да си роднина на влиятелен червен бос или поне негов обслужващ персонал: келнер, ресторантьор, шофьор, бодигард. Или да си с три пръста дебело досие - доносник, агент. Или да имаш поне едно следствено дело отпреди 10 ноември за кражби или присвояване. Ако си честен, ти си дамгосан во веки веков за тези среди.

- Как изгряха звездите на Доктора и Самоковеца?
- Доктора освен роднина на комунистически бос - първи секретар на ОбК на БКП в Димитровград, е протежиран и от Манол Хърсев - негов съгражданин и навремето шеф на "Специални операции" в Министерството на външната търговия. Това е онова управление, което командваше соцтрафика с контрабанда, наркотици и оръжие. За чудене ли е тогава, че Доктора се превърна в най-едрия контрабандист на новите ни времена - при такива покровители, роднини и майстори в "занаята"!
Бащата на Самоковеца пък е бил шофьор в пазарджишкото поделение на СО "МАТ" (международния автотранспорт) - в звеното, което превозваше спецтоварите на "Кинтекс". И най-сетне перачът на пачките Амигоса - съдружникът на Доктора, който се оказа роднина на Маджо! Накратко - всички са от едно котило.
Ето за такива неща разказвам в първата книга от поредицата. Не е случайност, че личният банкер на Костов - ресторантьорът Славчо Христов - е държал заведение, от което тръгваха наказателните бригади на мутрите, за да се изпозастрелят по ж.к."Дружба", казино "Севастопол" и къде ли не! Примерите са безброй - взимаш бандата на Шаки, нашумяла преди няколко години, и откриваш в нея като тартор Борис Арсов /един от заподозрените похитители на бизнесмена Стефко Колев, б.а./.

Кой е той - ами синът на личния градинар на Тодор Живков!

- Обикновените българи въобще не са наясно кой дърпа конците и какво става зад кулисите!
- Така е. Затова в книгата разказвам как Доктора е презирал "плебса" - обикновените хора, и защо си е цакал картите в Монако с царските министри. За яхтата всички знаят, но за разговорите на палубата й, и за куфарчето, изнесено от каюткомпанията - никой! Всички мислят, че взривиха Доктора насред "Цариградско шосе", ала никой не знае, че не целяха него.

- Ами?!
- Не успели, понеже той кормувал вместо шофьора си и не седял върху гръмналата седалка. Да, ама не, както казваше един колега! Плебсът - шофьорчето, долетяло от Виена, се е возило като истински баровец. Всъщност това "шофьорче" се оказва...


личен шофьор на политбюровеца Огнян Дойнов, офицер от ДС и служител на един от най-мощните и всяващи страх руски концерни, базиран край брега на Дунава. А подчинен на Огнян Дойнов пък беше кандидат-политбюровецът Стоян Марков, чийто зет е Георги Велчев – братът на Милен Велчев. Няма случайни неща на този свят! Не е случайно и кривото огледало, в което се представя престъпният свят. Дори в най-смелите публикации и книги най-много да визират Любен Гоцев и това е. Защо никой например не казва, че едни от галениците на Румен Петков са съдружници с Васил Божков в една от фирмите му!

- Защо сте кръстили поредицата си “Ъндърграунд", след като в нея пише и за политиците?
- Защото всичко е ъндърграунд - от големите пари, големите хора и голямата политика до разврата и прелъстителките!
Сигурно ще ви се стори сензационно, че приятелката на Самоковеца - манекенката Цеци Красимирова, не е пострадала от рикошет, а умишлено е била гръмната. Това се чете в прав текст в мотивите на холандския съд, разнищил убийството на родния гангстер в Амстердам. Оказа се, че всъщност "добре облеченият бизнесмен", макар и с диамантче на пъпа, май е тя, а не Константин Димитров. Самоковеца не е знаел и бъкел чужда думичка, за да преговаря за международните си сделки с наркотици, оръжие, контрабанда и какво ли не - Цеци е водила разговорите вместо него. Затова - заради международните й контакти в този бизнес - и досега й се натискат мутрите. Да, красавица е, но има толкова много красавици, а освен това и съвсем, съвсем младички - т.е. далеч по-котиращи се. Впрочем сегашният й приятел Жоро Главата, синът на взривения сикаджийски бос Стоил Славов, също е от голямото "червено" добрутро. Баща му е бил водещ пилот в личната охрана на Тодор Живков. И Цеци Красимирова не е изникнала на улицата, нито е паднала от небето - танцьорката от Мездра си е проправила пътя в живота с помощта на легендарен търговец от времената на комунизма и банкер от демокрацията...

- Кой управлява “черния” свят?
- Няма бял, няма черен престъпен свят. Има един общ свят - онзи, в който се разпореждат около стотина семейства и подставените им фигури. Властта е колкото господар на ъндърграунда, толкова и негов слуга. Политиците ни поумняха - дори офшорките не са надеждно укритие, дори банковите шифри на сметките могат да се пробият. Особено за западните служби, които вече им знаят и зъбите. Трябва ли Западът или Изтокът да поискат нещо от България, това влиза в действие - знае се, че политическата ни класа е продажна и слугува. Притискат я със сметките й и рано или късно тя капитулира.

- А кой убива престъпните босове?
- Умират по един и същи начин, но по различни причини. Глупак е онзи, който смята, че баш мафиотите се стрелят едни други.

Отстрелва ги “мокрото звено” на онези стотина семейства, дето дърпат конците.

Иван Тодоров - Доктора оживя от атентата, уж насочен срещу него, но гушна розите тогава, когато засъдиха фамилията на Милошевич и започнаха да й изваждат кирливите ризи на бял свят. Той работеше за онази война и империя - пачките от наркотиците финансираха отрядите на Аркан, Радован Караджич и др., те хранеха мотора на изтреблението. Самоковеца си отиде от белия свят не заради някакъв смешен побой в дискотека "Ескейп". Пратиха го “на разходка по неправилната страна на ливадата”, както се изразяват мутрите, защото се опита да играе в международния трафик на оръжие и дори се набърка в опитите да се задигнат и транспортират бойни глави на ракети. Оказа се, че близо до него - нещо като партньори, са били хора на Ал-Кайда!

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically