Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

петък, 28 ноември 2008 г.

Знайте правата си. Борете се за правата си Българи!

73-годишен учен заведе 30 дела за отказ от информация

Прочетете подробно долните редове.
Отворете и линка "ВАЖНО" най-долу за да разберете как да заставите мързеливия бюрократ да работи по проблемите, които ТОЙ ви създава.

73-годишният старши научен сътрудник от Павликени е изправил досега на съд за отказана информация над 30 местни институции и фирми за отказ информация. До съд стигнал дори президентът, който неведнъж бил принуден да му отговаря.
За историята на Вилям Попов разказва великотърновският вестник "Борба", цитиран от БГНЕС. Попов е носител и на специалната награда „Златен ключ” на националната програма „Достъп до информация”, а вече е и част от журито, което я връчва на всеки 28-ми септември, когато се отбелязва Международният ден на правото да знам. „Аз съм научен работник, а любопитството е водещият мотив за всеки учен”, обяснява защо непрекъснато се домогва до информация Попов. Първото си заявление да му бъдат предоставени тематични данни той оформил през 2002 г. Досега се е позовавал на Закона за достъп до информация над 90 пъти. В една трета от случаите е стигал до съд, защото не е получавал отговор. След едно от питанията до Георги Първанов се стига дори до намесата на Върховния административен съд. Висшите магистрати правят тълкувателно заседание дали Попов има право да получи засекретената стенограма от сбирка на държавния глава и негови съветници през 2006 година в Пампорово. Павликенчанинът пратил доста неудобни въпроси на държавния глава и за финансирането на тържествата покрай организираната от него дарителска кампания „Българската Коледа”. „Имаше пищна церемония в Народния театър, аз питах Първанов кой я е платил, но последва уклончив отговор”, твърди Попов. Той опитал да разбере и повече за чартъра на президентския „Фалкон” до Елиста, за да прибере изгубилия световната си титла шахматист Веско Топалов. Вилям Попов се интересувал кой е наредил полета и колко е струвало това на държавата. Оказало се, че законът е бил нарушен, тъй като за самолета нареждания дал секретарят на Първанов Красимир Стоянов. „Само президентът и премиерът могат да изискват подобни полети”, обяснява любопитният учен. Попов питал и за правителствения авиоотряд 28 - колко струва час полет на самолета, с който пътуват първите хора в държавата. Отговорили му, че нямало точни изчисления за това. Един от най-нетрадиционните въпроси, които задал обаче, е до бившия кмет на Павликени Стефан Стефанов. Местният управник бил принуден да му отговаря съгласно закона защо не е питал обществеността дали е съгласна Павликени да се побратимява с беларуския град Пружни и кой е платил пътуването на кмета до там. В съда излязъл отговорът - воаяжът бил платен от местна фирма, а павликенчани не били уведомени за побратимяването. Само преди броени дни е обнародвана последната поправка на Закона за достъпа до информация, която засяга казуса с търговската тайна. Попов потрива ръце, тъй като с този мотив досега му е била отказвана доста информация. Според изменението фирми и институции вече са длъжни да отговорят, ако данните са от голямо обществено значение. Попов води две дела за отказани отговори от БДЖ - за договора за доставка на новите мотриси „Дезиро” със „Сименс” и документацията за спецификата на влаковете. Именно с мотив „търговска тайна” тези данни са му отказани, но вече няма пречка да ги получи.


Отворете и линка "ВАЖНО" най-долу за да разберете как да заставите мързеливия бюрократ да работи по проблемите, които ТОЙ ви създава.

Знайте правата си. Борете се за правата си. Отстоявайте правата си, Българи!

ВАЖНО

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically