Българско Радио от Чикаго. Кликнете на плеъра по-долу. За да слушате с WinAmp кликнете ТУК!

вторник, 25 ноември 2008 г.

ЕС улеснява жалбите срещу некомпетентни лекари

15 милиона европейски пациенти получават лоши медицински услуги
Еврокомисията смята да опрости процедурата за подаване на жалби срещу некомпетентни медицински специалисти, съобщи "Дойче веле". Причината за това е, че според статистиката всеки десети пациент в Европа става жертва на лекарска грешка. "Ние очакваме, че страните - членки на Евросъюза, ще приемат редица препоръки, които ще помогнат да се защитят правата на пациентите от последствията на лошото медицинско обслужване", заяви еврокомисарят по въпросите на здравеопазването Андрула Василиу. "В частност такива пациенти ще бъдат улеснени да се обръщат със свои жалби в съответните инстанции и да получават компенсации за нанесените вреди на тяхното здраве", поясни тя. Утре Василиу ще представи на Еврокомисията конкретни предложения по този въпрос. Според новите мерки, ако експерти потвърдят, че по време на лечението е била допусната грешка, то именно лекарят ще трябва да доказва, че не е навредил на здравето на пациента. А не, както беше досега, пострадалият да доказва, че лекарят му е навредил. Според данни на германския в. "Ди Велт" всяка година около 15 милиона европейски пациенти получават лоши медицински услуги. В един от хиляда случая се стига до лекарска грешка, която води дори до смърт. Затова защитниците на правата на потребителите бият тревога и оказват силен натиск да се приемат закони, които ще позволят пострадалите пациенти по-лесно да получават компенсации за причинените вреди на своето здраве.

Всяка година само германските съдилища разглеждат над 10 000 иска на пациенти, които смятат, че са им оказани лоши медицински услуги. Най-често претенциите са насочени главно към хирурзите, съобщиха от Федералната лекарска палата на Германия. След тях в списъка на най-популярните "отговорници" следват ортопедите, терапевтите и гинеколозите.

В Европа за обща здравна политика се заговори едва след като Европейският съд постанови, че двама пациенти, които независимо един от друг са ползвали медицински услуги извън държавите, в които се осигуряват, имат право да получат разходите за това от своите здравни каси. Лекуваните в чужбина имат право да им бъдат възстановени толкова пари, колкото предоставената медицинска услуга би струвала в страната, в която се осигуряват. След това решение на Европейския съд Еврокомисията започна работа по нова здравна директива, която регламентира възстановяването на трансгранични здравни разходи. Проектодирективата обаче още не е одобрена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поставете свой коментар тук:

Съдържанието по дати

Обяви в район Чикаго

За всички градове от цял свят по континенти кликнете ТУК!

Пълното съдържание по теми

Изберете по-долу темата, която ви интересува. Кликнете. Ще се отвори нов списък със заглавия на видеоклипове. Изберете отново. Кликнете. Ще се отвори видеоекран. Киното започва веднага. Не забравяйте да отворите MENU в долния десен ъгъл на екрана за още 15 видеоклипа.

Music
Interview
Humor
Най-доброто от световното кино
Animals
Find the Your LOVE!! East Europian Girls looking for love!
Сериозно и / или Грозно
Анимационни филми.Не само детски.
Неща, които може би ви интересуват...текстова информация.
Истински негодници




Long Distance

Безплатни застраховки в САЩ за деца и бременни жени.За контакти и информация на Български език тел.1 847 854 8156

Search Video or Music Alphabetically